Gljive se vrlo često, upravo zbog vrlo kratkog i ograničenog roka trajanja u svježem stanju, prerađuju. Najčešće je to sušenjem ili konzerviranjem s octenom kiselinom, odnosno mariniranjem.

Na ovaj način mogu se konzervirati gotovo sve vrste gljiva i to cijelih ili rezanih. Najvažniji zahtjev je da one prilikom procesa mariniranja ne budu prestare.

Za potrebe pripreme naljeva uz octenu kiselinu, odnosno ocat koristi se i sol. Šampinjoni su jedna od vrsta gljiva koja se najčešće marinira i koristi kao takav proizvod, ukiseljene gljive.

Najčešće se šampinjoni mariniraju kao cijeli, a ukoliko su izrazito veliki mogu se i narezati na ploške. Potrebno je prvo šampinjone dobro oprati i odstraniti sve tragove zemlje i nečistoća.

Potrebno je pripremiti otopinu octa (maksimalnog udjela octa od 6%) i vode u omjeru 1:2. Zatim dodati sol (otprilike 1 žlica), žličicu šećera i po potrebi začine poput lovorovog lista i češnjaka.

Pripremljenu otopinu potrebno je zagrijati do vrenja, dodati šampinjone i ostaviti na kuhanju do 5 min (može i kraće ovisno o tome koliko želite da gljive budu mekane).

Nakon kuhanja, šampinjoni se stave u staklenku, preliju prokuhanom otopinom, zatvore u prethodno steriliziranu staklenku i ostave da se ohlade. Tako pripremljene šampinjone potrebno je čuvati na hladnom i suhom mjestu.

U ovim ljetnim mjesecima ponuda povrtnih kultura je velika. Gotovo sve se mogu preraditi, odnosno konzervirati na jedan od načina i sačuvati za duge zimske mjesece.

Povrtne kulture se u domaćinstvu mogu konzervirati na različite načine: soljenjem, sušenjem, biološkom fermentacijom, mariniranjem, toplinskom obradom i zamrzavanjem. Pogledajte i ostale recepte za pripremu zimnica:

Kiseljenje zelenih rajčica – recept

Recept za kisele mahune

Paprike punjene kupusom

Ukiseljeni plodovi dragoljuba

Ukiseljena ljutika – recept

Ukiseljeni motar – recept

Džem od dinje

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje