Mahune se osim zamrzavanjem za zimnicu mogu spremiti u vinskom octu.
Oprane i očišćene mahune potrebno je izrezati po dužini, staviti u posudu, dodati soli, vinski ocat, poklopiti i pirjati na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
Kad omekšaju slože se u staklenke i doda se tekućina od pirjanja.
Ukoliko nije dovoljno tekućine može se dodati razrijeđeni vinski ocat u omjeru (1 : 1). Staklenke se zatvore i steriliziraju 30 minuta u pećnici na 120 °C.
Ovako pripremljeni proizvodi mogu se koristiti u pripremi različitih salata ali i ostalih jela.
Za pripremu 5 kg zelenih mahuna potrebno je 80 g soli i 3,3 dL vinskog octa.
U ovim ljetnim mjesecima ponuda povrtnih kultura je velika. Gotovo sve se mogu preraditi, odnosno konzervirati na jedan od načina i sačuvati za duge zimske mjesece.
Povrtne kulture se u domaćinstvu mogu konzervirati na različite načine: soljenjem, sušenjem, biološkom fermentacijom, mariniranjem, toplinskom obradom i zamrzavanjem. Pogledajte i ostale recepte za pripremu zimnica:
Kiseljenje zelenih rajčica – recept