1. sloj (za 6 čaša):

✦1 staklenka kompota od višanja

✦500 ml soka iz kompota + vode

✦5 žlica šećera

✦2 vanilin šećera

✦40 g škrobnog brašna (gustina)

✦30 g bijele čokolade

Priprema: Višnje iz kompota ocijediti, a soku dodati vode da ukupno bude 500 ml tekućine. U malo soka razmutiti škrobno brašno, pa ukuhati u ostatak soka sa šećerom i vanilin šećerom. Kuhati stalno miješajući pjenjačom dok se ne zgusne. Maknuti s vatre, dodati bijelu čokoladu i miješati da se otopi. Dodati višnje i izmiješati. Malo ohladiti pa još toplu smijesu uliti u prikladne čaše. Staviti u hladnjak da se stegne.

2. sloj:

✦5 jaja

✦5 jaja

✦3 žlice šećera

✦1 vanilin šećer

✦150 g čokolade za kuhanje

✦50 g maslaca

✦100 ml vrhnja za šlag

Priprema: Cijela jaja pjenjačom izmiješati sa šećerom i vanilin šećerom. Kuhati ih na pari uz stalno miješanje 5 – 6 minuta, a kad se počnu zgušnjavati dodati čokoladu i maslac. Miješati do glatke kreme i malo ohladiti. U mlako umiješati prethodno umućeno vrhnje za šlag. Uliti u čaše po sloju od višanja i staviti na hlađenje.

3. sloj:

✦150 g mascarpone sira

✦150 g bijele čokolade

✦150 ml vrhnja za šlag

Priprema: Mascarpone sobne temperature izmiksati pa dodati otopljenu i malo ohlađenu bijelu čokoladu. Lagano umiješati mekše umućeno vrhnje za šlag. Rasporediti u čaše po drugom sloju. Ukrasiti višnjama i čokoladnim strugotinama.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Prethodni članakIzbjegava li ministar ratare?
Sljedeći članakOsnovan Odbor za agrume Hrvatske poljoprivredne komore
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.