Priprema:
– 1 kg srnećih odrezaka
– 50 ml ulja
– 200 g luka
– 50 g suhe slanine
– 100 g celerova korijena
– 100 g peršinova korijena
– 150 g mrkve
– 100 ml pasirane rajčice
– peršinov list
– 1 žlica pekmeza od šljiva
– 1 žlica gussnela
Za marinadu:
– 1 žlica Vegete
– 2 češnja češnjaka
– 500 ml bijelog vina
– 1 lovorov list
– 1-2 klinčića
– 1 žličica borovica
Vino razrijedite s 200-300 ml vode i ostavite da zavrije. Dodajte lovorov list, klinčiće, borovicu, narezan češnjak i Vegetu. Marinadu kuhajte na laganoj vatri desetak minuta, ohladite, a zatim njome prelijte pripremljene odreske. Ostavite ih da se mariniraju na hladnom mjestu oko 3 sata. Nakon mariniranja, odreske sa svih strana popecite na zagrijanom ulju. Dodajte narezanu suhu slaninu, nasjeckani luk, mrkvu i peršinov korijen narezane na kolutiće, a celer na ploške. Odreske podlijte mješavinom vina u kojoj su se marinirali i pirjajte u poluotkrivenoj posudi oko 30 minuta. Zatim dodajte pekmez od šljiva koji ste razrijedili s 2-3 žlice vode, pasiranu rajčicu i ostatak marinade zajedno sa začinima. Nastavite pirjati na laganoj vatri oko 40 minuta dok meso ne omekša. Pred kraj kuhanja umiješajte gussnel razmućen s malo vode i kratko prokuhajte. Srneće odreske možete poslužiti uz palentu.