Sastojci (za 4 osobe):
– 2 žlice maslinovog ulja
– 1 manji luk
– 300 g poriluka (zeleni dio)
– 380 g graška (svježeg ili smrznutog)
– 800 ml povrtnog temeljca
– malo sušenog bosiljka
– 150 g mascarponea
– sol, papar
– malo vrhnja za kuhanje i peršina, za ukras

Priprema:
1. Luk sitno nasjeckajte, a poriluk nasjeckajte na kolutiće. Ugrijte ulje u loncu, pa popržite luk nekoliko minuta. Dodajte i poriluk, pa lagano pirjajte 10-tak minuta, dok ne omekša, miješajući povremeno da ne zagori. Po potrebi podlijte s malo vode. Dodajte grašak i kratko kuhajte.
2. U lonac sad ulijte i temeljac, dodajte soli i papra, pa pustite da provri. Dijelom poklopite, pa ostavite da krčka na laganoj vatri oko 15 minuta.
3. štapnim mikserom sve izmiksajte u krem juhu, nekoliko minuta dok se svi komadići ne usitne.
4. Vratite na vatru, dodajte mascarpone, pa miješajući kuhajte dok se mascarpone ne rastopi. Kušajte juhu, po potrebi je dodatno začinite. Poslužite toplo, ukrašeno s malo graška, vrhnja za kuhanje i peršina.

Savjet više:
Umjesto mascarponea možete koristiti i vrhnje za kuhanje. Ja sam koristila mascarpone, jer je bogatijeg okusa, no vrhnje će isto tako savršeno dobro poslužiti.
Ako nemate domaćeg temeljca, može poslužiti i temeljac iz kocke za juhu.

Vrijeme pripreme: oko 30 minuta

Recept iz knjige: Kuhaj slano, kuhaj fino

Prethodni članakBruschette s cherry rajčicama, kozjim sirom i maslinama
Sljedeći članakSloženac od lososa, njoka i krem sira
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.