Povrće iz kalupa

Pripremite (za 4 osobe):
50 dag zamrznutoga ili svježeg miješanog povrća, 50 dag ružičastih krumpira, 1 veliku glavicu ljubičastog luka, 2 jaja, 3 grančice mažurana, 5 dag naribanog parmezana, 1 dag maslaca, 3 žlice maslinovog ulja, sol

Oljušteni luk sitno nasjeckajte pa pržite s uljem na niskoj temperaturi 3 minute. Umiješajte miješano povrće, posolite pa na visokoj temperaturi pržite 2 – 3 minute. Smanjite temperaturu na najnižu, poklopite i pirjajte još 10 minuta. Oguljene krumpire narežite na što tanje ploškice, opet operite i temeljito obrišite. Spustite u provrelu slanu vodu; neka vrije 1 minutu. Kalup, promjera 18 cm namastite pa na dno i stijenku poslažite ploške krumpira nalik na crijepove na krovu. Tako ste utrošili 2/3 krumpira. U ohlađeno povrće umiješajte stučena jaja, sir, nascjeckani mažuran i sol. U kalup naizmjence slažite krumpir i ispirjano miješano povrće. Površinu nakapajte otopljenim maslacem. Pecite 50 minuta u pećnici, zagrijanoj na 200 °C. Poslužite mlako.

Prethodni članakOstali članci u ovom broju
Sljedeći članakMjera 103 IPARD programa
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.