Beze kore:

✦5 bjelanjaka

✦250 g šećera

✦1 žlica oštrog brašna

✦1 žlica limunovog soka

Priprema: Umutiti bjelanjke sa šećerom u čvrst snijeg. Dodati brašno i limunov sok pa kratko sjediniti mikserom na najmanjoj brzini. Rasporediti u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje, dimenzije 40 x 30 cm. Sušiti u zagrijanoj pećnici na 140 °C, oko sat vremena. Ohlađeno prerezati na 2 dijela.

Krema:

✦1000 ml mlijeka

✦5 žumanjaka

✦6 žlica šećera

✦2 vanilin šećera

✦120 g škrobnog brašna (gustina)

✦250 g margarina

✦150 g čokolade za kuhanje

✦150 g prženih sjeckanih lješnjaka

✦1 vrećica cappuccino praha

✦150 g ribane čokolade za kuhanje

Priprema: Žumanjke, šećer i vanilin šećer izmiješati pjenjačom, dodati malo mlijeka i škrobno brašno pa sjediniti. Ukuhati u ostatak mlijeka cijelo vrijeme miješajući pjenjačom i maknuti s vatre kad se zgusne. Pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se malo ohladi. U mlako umiksati margarin sobne temperature, pa podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati otopljenu i malo ohlađenu čokoladu te sjeckane lješnjake. U drugi dio dodati cappuccino prah i ribanu čokoladu. Na koru staviti čokoladnu kremu, poklopiti drugom korom i rasporediti kremu od cappucina.

Dekoracija:

✦250 ml vrhnja za šlag

✦1 žličica instant kave + 1 žličica vrele vode

Priprema: Ukrasiti čvrsto tučenim vrhnjem za šlag s aromom kave napravljenim tako da se instant kava otopi u žlici vrele vode.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakEn Primeur – vinari Slavonije i hrvatskog Podunavlja predstavili vina berbe 2024.
Sljedeći članakPerspektive konzervacijske poljoprivrede u RH
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.