Tijesto:
✦500 g lisnatog tijesta
Priprema:
1. Lisnato tijesto tanko razvaljati na dva pravokutnika dimenzije 35 x 25 cm. Oba izbockati vilicom i peći u zagrijanoj pećnici na 200 °C, 15 – 20 minuta dok ne porumene.
Žele:
✦500 g borovnica
✦450 ml vode
✦100 g šećera
✦1 vanilin šećer
✦sok od ½ limuna
✦2 Dolcela premium pudinga od borovnica (ili od vanilije)
Priprema:
2. Borovnice kuhati s 250 ml vode, šećerom, vanilin šećerom i limunovim sokom. Kad omekšaju, maknuti s vatre i usitniti štapnim mikserom, pa vratiti kuhati. Razmutiti pudinge u 200 ml vode i ukuhati u pire od borovnice. Kuhati miješajući dok se ne zgusne, pa vruće rasporediti na pečenu koru lisnatog tijesta i ostaviti da se ohladi.
Krema:
✦250 g borovnica
✦50 ml vode
✦50 g šećera
✦1 mljevena želatina
✦500 g mascarpone sira
✦100 g šećera u prahu
✦2 žlice arome vanilije
✦500 ml vrhnja za šlag
Priprema:
3. Prokuhati borovnice sa vodom i šećerom, pa protisnuti kroz cjediljku da se odstrani kožica. Umiješati otopljenu želatinu pripremljenu prema uputama s vrećice i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
4. Mascarpone izmiksati sa šećerom u prahu i aromom vanilije. Uliti malo ohlađen sok od borovnica i mikserom lagano sjediniti.
5. Posebno umutiti vrhnje u čvrst šlag i ručno sjediniti pjenjačom.
6. Kremu namazati na ohlađeni žele od borovnica i staviti u hladnjak da se ohladi i stisne nekoliko sati.
I još:
✦500 ml vrhnja za šlag
Priprema:
7. Vrhnje za šlag umutiti u čvrst šlag, rasporediti po kremi i poklopiti drugom korom lisnatog tijesta izrezanom na kvadrate. Posuti šećerom u prahu.
Recept iz knjige Moji voćni kolači