Beze:

✦5 bjelanjaka

✦25 dag šećera

✦1 žlica brašna

✦1 žlica limunovog soka

Priprema: Izmiksati bjelanjke u čvrst snijeg pa postupno dodati šećer. U sjajan snijeg dodati brašno i žlicu limunovog soka. Smjesu izliti na lim obložen papirom za pečenje. Sušiti na 125 °C oko sat i 45 minuta.

Krema:

✦1 l mlijeka

✦5 žumanjaka

✦9 žlica šećera

✦2 vanilin šećera

✦4,5 žlica oštrog brašna

✦4,5 žlica gustina

✦25 dag maslaca

✦15 dag čokolade za kuhanje

✦15 dag mljevenih oraha

✦1 vrecica cappuccina

✦15 dag sjeckane čokolade

Priprema: Izmiksati žumanjke s šećerima, dodati brašno, gustin i malo hladnog mlijeka. Ukuhati u ostalo mlijeko. Ohladiti i umiješati izrađeni maslac. Podijeliti smjesu na dva jednaka dijela. U jedan dio dodati rastopljenu čokoladu i mljevene orahe, a u drugi cappuccino u prahu i sitno sjeckanu čokoladu. Beze koru prerezati na pola, staviti čokoladnu kremu s orasima, staviti drugu koru i premazati cappuccino kremom.

Za ukras:

✦½ l vrhnja za šlag

Priprema: Kolač ukrasiti šlagom.

Recept iz knjige Moji najbolji kolači 2

Prethodni članakLagan, okretan i jak – METRAC H70
Sljedeći članakDomus
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.