Biskvit (x2):

✦3 bjelanjka

✦3 žlice šećera

✦3 žlice oštrog brašna

✦1 žlica kakaa

✦½ praška za pecivo

✦sok od naranče za močenje

Priprema: Istući čvrst snijeg od bjelanjaka pa po­stupno dodati šećer. Dodati brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo. Smjesu rasporediti u kalup dimenzije 25 x 18 cm obložen papirom za pe­čenje. Peći na 180 °C oko 15 minuta pa još jednom ponoviti postupak za drugi biskvit. Pečene biskvite preliti s nekoliko žlica soka od naranče.

Žele:

✦600 ml soka od naranče

✦6 žlica škrobnog br. (gustina)

✦2 žlice šećera

Priprema: U gotov sok od naranče ukuhati gustin i šećer razmućen s malo soka. Vrući žele rasporediti na oba biskvita pa ostaviti da se stisne.

Krema:

✦6 žumanjaka

✦150 g šećera

✦3 pudinga od čokolade

✦750 ml mlijeka

✦100 g čokolade za kuhanje

✦125 g margarina

✦½ žličice ribane korice naranče

Priprema: Žumanjke i šećer izmiješati pjenjačom, dodati puding i malo mlijeka pa ukuhati u ostatak mlijeka s čokoladom izlomljenom na kockice. Kuha­ti cijelo vrijeme miješajući dok se ne zgusne. Maknu­ti s vatre, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. U ohlađeno umiksati margarin sobne tem­perature i dodati ribanu koricu dobro oprane naran­če. Mazati na žele i spojiti. Ukrasiti kriškama naranče.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakJagodica vladarica
Sljedeći članak“U poljoprivredi budite spremni na sve!”
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.