Dioš pita. Fini recept za pitu od oraha (mađarski dioš) s bogatim nadjevom od mljevenih oraha kojem neće moći odoljeti ljubitelji klasičnih kolača.

 width=Tijesto:
15 dag maslaca ili margarina
25 dag brašna
1 žumanjak
malo soli
1 instant kvasac

 

Nadjev:
5 jaja
20 dag šećera u prahu
2 žlice pekmeza od marelice
15 dag mljevenih oraha
1 rebro ribane čokolade

Priprema tijesta: Kvasac izmiješajte s tri male žlice mlijeka. Od svih sastojaka umijesite tijesto. Neka dva sata stoji na hladnom. Zatim razvaljajte u dva lista veličine lima i premažite nadjevom.

Priprema nadjeva: Bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Postupno dodajte šećer i ostale sastojke. Lagano promiješajte. U namašten lim stavite prvi list tijesta, ulijte nadjev, poklopite drugim listom i pecite. Pečeno posipajte šećerom u prahu.

Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka

Prethodni članakEkvadorke
Sljedeći članakKako krenuti s pčelarenjem?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.