Biskvit:

✦3 jaja

✦2 žlice šećera

✦1 vanilin šećer

✦3 žlice oštrog brašna

✦½ praška za pecivo

✦1 žlica kakaa

Priprema: Od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg uz postupno dodavanje šećera i vanilin šećera. Sma­njiti mikser na najmanju brzinu, pa dodati jedan po jedan žumanjak te mješavinu suhih prosijanih sastojaka. Kratko sjediniti mikserom i uliti u kalup obložen papirom za pečenje dimenzije 32 x 21 cm. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C, oko 15 minuta.

Krema od lješnjaka:

✦200 ml vrhnja za šlag

✦100 g čokolade za kuhanje

✦50 g prženih mljev. lješnjaka

✦100 g mljevenih napolitanki okusa lješnjak

Priprema: Vrhnje za šlag zagrijati do vrenja, pa pre­liti po sjeckanoj čokoladi i miješati dok se čokolada potpuno ne otopi. Umiješati mljevene lješnjake i mljevene napolitanke. Rasporediti na biskvit i staviti u hladnjak.

Krema od vanilije:

✦700 ml mlijeka

✦2 pudinga od vanilije

✦2 žlice škrob. brašna (gustina)

✦100 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦300 ml vrhnja za šlag

Priprema: U malo mlijeka razmutiti puding i škrob­no brašno pa ukuhati u ostatak mlijeka sa šećerom i vanilin šećerom. Kuhati dok se ne zgusne, maknuti s vatre, pa pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. U mlako ručno umiješati čvrsto tučeno vrh­nje za šlag. Rasporediti po kremi od lješnjaka i dobro ohladiti kolač.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakValovite jogurt kocke
Sljedeći članakŠkolska shema 2021/22 – objavljeni popisi dobavljača i nabavne cijene
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.