Tijesto:

✦ 7 jaja

✦ 180 g šećera

✦ 1 vanilin šećer

✦ 90 g oštrog brašna

✦ 1 prašak za pecivo

✦ 180 g čokolade za kuhanje

✦ 180 g mljevenih oraha

✦ sok od dvije naranče

Priprema: Izraditi bjelanjke u čvrst snijeg. Izraditi pjenasto žumanjke sa šećerom i va­nilin šećerom. Pomiješati brašno s praškom za pecivo i dodati ga žumanjcima. Dodati otopljenu i malo ohlađenu čokoladu, a bje­lanjke lagano umiješati pjenjačom. Dodati orahe i sve sjediniti. Peći na 180 °C oko 25 minuta u kalupu dimenzije 24 x 37 cm. Vrući biskvit preliti sokom od naranče i ostaviti da se ohladi.

Žele:

✦ 700 ml prirodnog soka od naranče

✦ 5 žlica škrobnog brašna (gustina)

✦ 5 žlica šećera

Priprema: Od ukupne količine soka uzeti nekoliko žlica i razmutiti škrobno brašno. Ostatku soka dodati šećer i staviti na vatru da provrije, pa polako dodati škrobno braš­no neprestano miješajući. Malo ohladiti, pa preliti po biskvitu i staviti u hladnjak.

Ganache:

✦ 500 ml vrhnja za šlag

✦ 500 g čokolade za kuhanje

Priprema: Sjeckanu čokoladu preliti sa ugri­janim vrhnjem za šlag do vrenja. Miješati dok se čokolada ne otopi. Malo ohladiti i preliti po želeu. Dobro ohladiti.

Recept iz knjige Moji čokoladni kolači

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakVinogradarstvo pitanje br. 113
Sljedeći članakGlad i poskupljenje hrane – posljedica ukidanja sredstava za zaštitu bilja
Gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.