Biskvit:

✦6 bjelanjaka

✦6 žlica šećera

✦5 žlica mljevenih prženih lješnjaka

✦4 žlice oštrog brašna

✦½ praška za pecivo

✦150 ml mlijeka

Priprema: Od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg uz po­stupno dodavanje šećera. Na kraju ručno umiješati pomiješane mljevene lješnjake, brašno i prašak za pecivo. Smijesu rasporediti u kalup dimenzije 30 x 22 cm obložen papirom za pečenje. Peći na 180 °C oko 15 minuta. Kad se biskvit malo ohladio, maknuti papir, vratiti u kalup i preliti s toplim mlijekom.

Krema:

✦600 ml mlijeka

✦40 g šećera

✦2 vanilin šećera

✦6 žumanjka

✦90 g oštrog brašna

✦200 g margarina

✦200 g Milka čokolade sa sjeckanim lješnjacima

Priprema: Pjenjačom izmiješati žumanjke, šećer i vanilin šećer. Dodati brašno i malo mlijeka pa smje­su ukuhati u ostatak mlijeka. Kuhati cijelo vrijeme miješajući do guste kreme. Maknuti s vatre, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. U ohlađeno umiksati margarin sobne temperature. Milku otopiti u mikrovalnoj ili na pari, malo ohladiti pa umiješati u kremu. Premazati kremu po biskvitu.

Glazura:

✦150 g Milka mliječne čokolade

✦2 žlice ulja

Priprema: Čokoladu s uljem otopiti na najmanjoj vatri, malo ohladiti i preliti po kremi.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Prethodni članakBrže ne može
Sljedeći članakKako se proizvodi acidofil?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.