Biskvit:
✦4 jaja
✦prstohvat soli
✦1 vanilin šećer
✦100 g maslaca ili margarina
✦120 g šećera
✦150 g mljevenog maka
✦70 g mljevenih lješnjaka
✦1 žlica ulja

Priprema: Od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg uz pr­stohvat soli i vanilin šećer. Izmiksati margarin sobne temperature sa šećerom, pa dodati jedan po jedan žumanjak te mak, mljevene pečene lješnjake i ulje. Na kraju ručno umiješati snijeg od bjelanjaka. Smje­su staviti u kalup dimenzije 20 x 30 cm obložen pa­pirom za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20 minuta.

Krema:
✦200 g svježeg sira
✦80 g šećera u prahu
✦2 žličice arome vanilije
✦sok od ½ limuna
✦500 ml vrhnja za šlag
½ mljevene želatine (5 g)

Priprema: Izmiksati sir sa šećerom u prahu, aro­mom vanilije i sokom limuna. Dodavati žlicu po žlicu mekše umućenog vrhnja za šlag i lagano izmiješati. Želatinu pomiješati sa 2 žlice hladne vode, ostaviti da nabubri te otopiti na najmanjoj vatri i dodati u kremu tako da prvo u želatinu dodati 2 – 3 žlice kre­me, dobro izmiješati a potom sjediniti s ostatkom kreme. Kremu namazati po biskvitu.

Dekoracija:
✦1 preljev za torte
✦300 g višanja iz kompota
✦250 ml soka od višanja

Priprema: Na kremu poslagati višnje. Preljev napra­viti po uputi na vrećici sa sokom od višnje i preliti po kolaču.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2015. do 2019. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakSanjinovi šumski jastučići
Sljedeći članakMinistarstvo poljoprivrede nastavlja s financiranjem jedinstvene police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač
Dario Cvrtila
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.