Pripremite:
- 1 štapić vanilije
- 20 dag maslaca
- 10 dag šećera
- 2 žumanjka
- malo soli
- 30 dag oštrog brašna
- 10 dag mljevenih lješnjaka
- pola šalice šećera u prahu
- 15 dag marmelade od ribizla
Postupak:
Prerežite po dužini štapić vanilije i istružite srž. Zamijesite tijesto od maslaca, šećera, žumanjaka, srži vanilije, soli i brašna, a na kraju dodajte lješnjake. Tijesto zamotajte u foliju i stavite 2 sata u hladionik.
Oblikujte tijesto u dugačku kobasicu, narežite je na jednako debele ploškice. Od svake ploškice oblikujte kuglu, u sredini utisnite udubinu drškom kuhače. Lim namastite i pobrašnite, pa poslažite uštipke.
Pecite na 200 °C od 15 do 20 minuta. Ohlađene uštipke posipajte šećerom u prahu. Zagrijte marmeladu da malo provrije i punite udubine uštipaka.
Neka se marmelada suši 1 – 2 dana, a potom složite uštipke u kutiju.
Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka