Tijesto (za 2 pletenice):

✦500 g smrznutog lisnatog tijesta

Priprema:

 class=

1. Lisnato tijesto otopiti i razvaljati na veliki pravokutnik dimenzije oko 36 x 28 cm. Prebaciti ga na papir za pečenje.

 class=

2. Oštrim nožem zarezati trakice pod kutem s obje strane, tako da sredina tijesta (otprilike trećina) ostane cijela.

Nadjev:

✦5 većih ili 6 manjih jabuka

✦sok od ½ limuna

✦2 – 3 žlice šećera

✦1 vanilin šećer

✦100 g brusnica (ili grožđica)

✦1 žličica cimeta

✦50 g sjeckanih oraha

✦1 žlica škrobnog brašna (gustina)

Priprema:

 class=

3. Jabuke oguliti, očistiti i izrezati na sitne kockice ili listiće. Poprskati limunovim sokom, dodati šećer, vanilin šećer, brusnice, cimet, sjeckane orahe i škrobno brašno, pa sve zajedno promiješati.

 class=

4. Pola nadjeva od jabuka staviti na sredinu. Višak tijesta sa gornje i donje strane odrezati, pa najprije saviti gornji i donji dio tijesta preko jabuka, te preklapati naizmjenično trake tijesta tako da se dobije pletenica.

 class=

5. Pletenicu zajedno s papirom za pečenje prebaciti u veliki lim od pećnice. Ponoviti postupak i za drugi komad lisnatog tijesta i od kojeg napraviti još jednu pletenicu.

I još:

✦1 jaje za premazivanje

✦kristal šećer za posipanje

Priprema: Premazati razmućenim jajem, posuti kristal šećerom i peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C, oko 30 minuta, do zlatno žute boje. Ohladiti na sobnoj temperaturi i rezati na kriške.

Recept iz knjige Moji voćni kolači

Prethodni članakUsusret proljetnoj sjetvi
Sljedeći članakNa pokušalištu HAPIH -a u Donjoj Zelini održana izobrazba za korisnike IAKS mjera
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.