Tijesto (za 2 pletenice):
✦500 g smrznutog lisnatog tijesta
Priprema:
1. Lisnato tijesto otopiti i razvaljati na veliki pravokutnik dimenzije oko 36 x 28 cm. Prebaciti ga na papir za pečenje.
2. Oštrim nožem zarezati trakice pod kutem s obje strane, tako da sredina tijesta (otprilike trećina) ostane cijela.
Nadjev:
✦5 većih ili 6 manjih jabuka
✦sok od ½ limuna
✦2 – 3 žlice šećera
✦1 vanilin šećer
✦100 g brusnica (ili grožđica)
✦1 žličica cimeta
✦50 g sjeckanih oraha
✦1 žlica škrobnog brašna (gustina)
Priprema:
3. Jabuke oguliti, očistiti i izrezati na sitne kockice ili listiće. Poprskati limunovim sokom, dodati šećer, vanilin šećer, brusnice, cimet, sjeckane orahe i škrobno brašno, pa sve zajedno promiješati.
4. Pola nadjeva od jabuka staviti na sredinu. Višak tijesta sa gornje i donje strane odrezati, pa najprije saviti gornji i donji dio tijesta preko jabuka, te preklapati naizmjenično trake tijesta tako da se dobije pletenica.
5. Pletenicu zajedno s papirom za pečenje prebaciti u veliki lim od pećnice. Ponoviti postupak i za drugi komad lisnatog tijesta i od kojeg napraviti još jednu pletenicu.
I još:
✦1 jaje za premazivanje
✦kristal šećer za posipanje
Priprema: Premazati razmućenim jajem, posuti kristal šećerom i peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C, oko 30 minuta, do zlatno žute boje. Ohladiti na sobnoj temperaturi i rezati na kriške.
Recept iz knjige Moji voćni kolači