Košnice od maka. Za sve ljubitelje maka donosimo vam tradicionalni recept za nepečene košnice punjene ukusnom kremom koji će oduševiti sve koji ga probaju.

 width=Tijesto:
35 dag maka
40 dag šećera u prahu
2 bjelanjka
2 žlice ruma
10 dag margarina

Krema:
2 žumanjka
1 jaje
10 dag šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 žlica oštrog brašna
2 žlice mlijeka
25 dag margarina

Priprema tijesta: Smjesu dobro izmiješati i ostaviti u hladioniku da se stegne.

Priprema kreme: Žumanjke, jaje, mlijeko, šećer u prahu, vanilin šećer i brašno dobro razmutiti i kuhati na pari. Kuhanoj mlakoj kremi dodati izrađen margarin.

Postupak: Od pripremljenog tijesta oblikovati kuglice veličine oraha i uvaljati u šećer u prahu. Kuglice umetati u kalup za izradu košnica posut šećerom u prahu. Kuglicu lagano pritisnuti uz stijenku kalupa, a šupljinu napuniti pripremljenom kremom. Košnicu zatvoriti hostijom ili oblatnom izrezanom u veličini otvora kalupa. Gotovu košnicu iz kalupa lagano istresti.

Recept iz knjige Moji najbolji kolači

Prethodni članakMonaco kocke
Sljedeći članakUljna tikva sve se više uzgaja
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.