Biskvit:

✦7 bjelanjaka

✦7 žlica šećera

✦3 žlice ulja

✦7 žlica oštrog brašna

✦½ praška za pecivo

Priprema: Bjelanjke istući u čvrst snijeg uz postu­pno dodavanje šećera, te pri kraju dodati ulje. Špa­tulom lagano umiješati prosijano brašno s praškom za pecivo. Uliti u kalup dimenzije 32 × 24 cm oblo­žen papirom za pečenje. Peći na 180 °C, 15 minuta.

Preljev:

✦100 ml mlijeka

Priprema: Biskvit preliti toplim mlijekom i ohladiti.

Krema:

✦7 žumanjaka

✦7 žlica šećera

✦2 vanilin šećera

✦5 žlica oštrog brašna (60 g)

✦700 ml mlijeka

✦200 g margarina

✦6 banana

✦par kapi limunovog soka

Priprema: U malo mlijeka umutiti žumanjke, šećer, vanilin šećer, brašno, pa ukuhati u ostatak mlijeka. Pokriti prozirnom folijom, a kad se ohladi umiksati margarin sobne temperature i namazati na biskvit. Posložiti banane prerezane na pola po dužini i pre­mazane limunovim sokom.

Dekoracija:

✦250 ml vrhnja za šlag

Priprema: Izraditi vrhnje za šlag, premazati i ohladi­ti. Ukrasiti ribanom čokoladom.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakUloga božjih ovčica u suzbijanju raznih štetočinja bilja
Sljedeći članakVelika prilika za hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.