Biskvit:

✦6 jaja

✦6 žlica šećera

✦3 žlice glatkog brašna

✦3 žlice kakaa

✦½ praška za pecivo

Priprema: Miksati žumanjke i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodati brašno, prašak za pecivo i kakao, te dobro sjediniti. Umiješati posebno tučen snijeg od bjelanjaka. Uliti smjesu u kalup dimenzije 40 x 30 cm na papir za pečenje. Peći na 180 °C oko 15 minuta. Vruće zarolati od krajeva prema sredini pomoću kuhinjske krpe zajedno s papirom za pečenje. Ohladiti.

Krema:

✦3 jaja

✦120 g šećera

✦2 rum šećera

✦200 g čokolade za kuhanje

✦150 g margarina ili maslaca

Priprema: Miksati jaja sa šećerom i rum šećerom dok ne postane pjenasto. Staviti kuhati na jaku paru punih 10 minuta uz stalno miješanje. U vruću kremu dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne otopi. Malo ohladiti pa umiješati margarin ili maslac sobne temperature.

I još:

✦4 banane

Priprema: Roladu odmotati, maknuti papir, pa premazati sa 2/3 kreme. Sa svake strane biskvita složiti po 2 banane i zarolati prema sredini. Spojiti dvije strane s malo kreme. Roladu staviti na pladanj tako da uvijena strana bude prema dolje i premazati s ostatkom kreme.

Recept iz knjige Najbolji kolači za najbolju kuharicu

Prethodni članakUzgojimo svoje presadnice
Sljedeći članakKoje Axereal-ove sorte soje odabrati u 2024.?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.