Tijesto (za oko 25 komada):

✦30 – 35 dag glatkog brašna

✦17 dag maslaca

✦10 dag šećera

✦1 jaje

✦1 žličica ruma

Priprema: U brašno utrljati hladne kockice maslaca, pomiješati sa šećerom i napraviti hrpicu. U sredinu hrpice staviti jaje i rum. Zamijesiti tijesto, omotati ga u prozirnu fo­liju i staviti u hladnjak na sat vremena. Od tijesta raditi kuglice veličine oraha. Spljo­štiti ih pomoću dlanova i u sredinu staviti žličicu nadjeva. Spojiti krajeve i napraviti kuglicu. Peći u limu obloženom papirom za pečenje oko 12 minuta na 180 °C. Treba­ju ostati svijetli.

Nadjev:

✦6 dag mljevenog maka

✦1 žlica šećera

✦0,4 – 0,5 dcl mlijeka

Priprema: Mak pomiješati sa šećerom, do­dati vruće mlijeko i dobro promiješati. Sta­viti u hladnjak. Smjesa za nadjev treba biti kompaktna, da se ne mrvi previše.

Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka 2

Prethodni članakJesenska čarolija
Sljedeći članakTiramisu šnite
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.