Sastojci:

✦125 g maslaca ili margarina

✦125 g šećera

✦prstohvat soli

✦3 jaja

✦200 g oštrog brašna

✦1 prašak za pecivo

✦800 g šljiva +2 žlice šećera i 1 žličica cimeta

Priprema: Maslac sobne temperature i šećer kratko izmiksati, dodati sol, jedno po jedno jaje pa sve izmiksati. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Okrugli ka­lup promjera 24 ili 26 cm premazati masla­cem, posuti brašnom pa rasporediti smjesu. Na smjesu gusto poslagati polovice očišće­nih šljiva s kožicom okrenutom prema dolje. Mješavinom šećera i cimeta posuti šljive.

Posip:

✦100 g oštrog brašna

✦75 g maslaca

✦50 g šećera

Priprema: Sastojke prstima utrljati do mrvi­časte smjese. Posuti po šljivama i peći na 180 °C oko 40 minuta. Ohladiti u kalupu.

Recept iz knjige Moji brzi kolači

Prethodni članakOsnovan fakultet Turizma i ruralnog razvoja u Požegi!
Sljedeći članakKako spriječiti štete od rovca?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.