Prhko tijesto:

✦200 g maslaca

✦200 g kiselog vrhnja

✦30 g šećera u prahu

✦prstohvat soli

✦350 g glatkog brašna

✦½ praška za pecivo

Priprema:

1. Maslac izrezan na listiće, kiselo vrhnje, šećer i sol vilicom sjediniti, pa dodati brašno s praškom za pecivo i sve izmiješati u mrvičastu smjesu.

2. Rukom zamijesiti glatko tijesto koje se ne lijepi. Po potrebi dodati još malo brašna. Tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjak na 30 minuta.

Nadjev:

✦400 g višanja

✦2 žlice šećera u prahu

✦2 žlice škrobnog brašna (gustina)

Priprema:

3. Višnje, ako su iz kompota, dobro ocijediti. Smrznute ne treba otapati. Pomješati ih sa škrobnim brašnom i šećerom u prahu.

4. Tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljati na pravokutnik dimenzije oko 40 x 50 cm.

Tijesto razrezati po dužoj strani na 4 trake (10 x 50 cm).

5. Na rub svake trake, po dužini, poredati višnje, jednu do druge, u jedan red.

6. Prebaciti rub tijesta preko višanja i zarolati. Dobivenu rolicu saviti u puža i odložiti na sredinu

kalupa za tart promjera 26 cm.

7. Slijedeću pripremljenu rolicu saviti oko puža, počevši tamo gdje je završila prethodna. Tako ponoviti i s preostale dvije rolice. Pitu peći 35 – 40 minuta u zagrijanoj pećnici na 180° C, dok ne porumeni. Ohlađenu pitu posuti šećerom u prahu.

Recept iz knjige Moji voćni kolači

Prethodni članakToplinska izolacija kuće
Sljedeći članakKorištenje travnjaka za dobivanje bioplina i krutog goriva
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.