Pereci od heljde i maslaca. Perece od nutritivog heljdinog brašna jednostavno morate napraviti. Mogu dugo stajati, ali su tako ukusni, da će brzo nestati.
 width=Tijesto:
– 25 dag maslaca
– 25 dag šećera
– 1 vanilin šećer
– 2 jaja
– 1 prstohvat soli
– 15 dag heljdinog brašna
– 35 dag pšeničnog brašna

Priprema tijesta: Pjenasto izmiješajte maslac i šećer. Dodajte jaja, vanilin šećer i sol; potom žlicu po žlicu dodavajte brašno i umijesite meko tijesto. Pripravljeno tijesto neka stoji najmanje 2 sata u hladnioniku ili na drugom hladnom mjestu. Poslije stajanja, vrećicom za štrcanje na nezamaštenom limu za pečenje štrcajte male perece. Pecite na 200 °C 10-12 minuta.

Savjet: Čuvajte ih u zatvorenoj limenoj kutiji na hladnom mjestu. Perece možete držati godinu dana, a poslužujte kao čajno pecivo.

Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka

Prethodni članakKolač od jabuka
Sljedeći članakKocke s makom i sirom
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.