Poppy kocke. Raskošne kocke s bogatim kremama od maka i vanilije na prhkoj kori ukrašene šlagom savršena je poslastica za sve ljubitelje maka u kolačima.

Kremasti kolač za sve ljubitelje maka koji oduševljava izgledom i okusom.

Kora:
✦ 150 g maslaca
✦ 150 g glatkog brašna
✦ 1 žumanjak
✦ 1 vanilin šećer
✦ 1 žlica kiselog vrhnja
✦ ½ žličice sode bikarbone

Biskvit:
✦ 10 bjelanjaka
✦ 250 g šećera
✦ 1 vanilin šećer
✦ 300 g mljevenog maka
✦ 1 prašak za pecivo

Krema:
✦ 9 žumanjaka
✦ 100 g šećera
✦ 2 vanilin šećera
✦ 140 g škrobnog brašna (gustina)
✦ 1000 ml mlijeka
✦ 250 g margarina

Dekoracija:
✦ 500 ml vrhnja za šlag

Priprema kore: Od navedenih sastojaka zamijesiti prhko tijesto, razvaljati ga na papiru za pečenje i staviti u kalup dimenzije 40 x 30 cm.

Priprema biskvita: Izraditi bjelanjke u čvrst snijeg uz postu­pno dodavanje šećera i vanilin šećera, dodati mlje­veni mak pomiješan s prašakom za pecivo i lagano promiješati kuhačom. Izliti po razvaljanoj kori i peći 20 – 25 minuta na 180 °C. Probati čačkalicom kad je pečeno.

Priprema kreme: Pjenjačom izmiješati žumanjke, šećere i škrobno brašno s malo mlijeka pa ukuhati u ostalo mlijeko. Kuhati cijelo vrijeme miješajući pjenjačom dok se ne zgusne pa maknuti s vatre. Pokriti plas­tičnom folijom i ostaviti da se ohladi. Umiksati mar­garin sobne temperature i mazati po ohlađenom biskvitu.

Priprema dekoracije: Izraditi vrhnje za šlag i namazati ga po kremi. Dobro ohladiti.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Ukoliko slijedite ove jednostavne upute uspjeh je zagarantiran! Dobar tek 🙂