width=Sastojci za tijesto:
50 dag mekog brašna
5 dag kvasca
8 dag margarina ili ulja
8 dag šećera
2 žumanjka
limunova korica
1 vrećica vanilin šećera
2 – 2 1/4 dl mlijeka
1 žličica soli
1 žlica ruma
Nadjev s makom i medom:
2,5 dl mlijeka
20 dag mljevenog maka
5 dag margarina
1 žumanjak
15 dag meda
8 dag mrvica (finijih)
cimet
limunova korica
1 žličica ruma
2 bjelanjka

Za poticu izmrvite kvasac, stavite u lončić, dodajte 1/2 dl mlijeka, 1 žličicu šećera, 2 žlice brašna, dobro promiješajte i ostavite na toplom. Dignuti kvasac umiješajte u prosijano i zagrijano brašno. Zasebno rastopite margarin, dodajte preostalo mlijeko, šećer, žumanjke, sol, rum, vanilin šećer i naribanu limunovu koricu. Sve dobro izmiješajte i zamijesite u brašno. Miješajte dok tijesto ne postane glatko i ne počne se odvajati od posude. Pospite ga brašnom, pokrijte čistim ubrusom i stavite na toplo mjesto. Količina se mora udvostručiti, a tek tada tijesto prebacite na dasku, dobro pospite brašnom i razvaljajte na debljinu 0.5 cm. Na ovako pripremljeno tijesto stavljajte različite nadjeve. Za nadjev, u mlijeko ukuhajte mljeveni mak, kuhajte nekoliko minuta uz stalno miješanje. Posebno miješajte margarin, dodajte žumanjke, med i začine, a zatim ohlađeni mak, mrvice i čvrsti snijeg od bjelanjaka. Sve lagano promiješajte, pa stavite nadjev na pripremljeno tijesto i uvijte, te složite u kalup i stavite peći.

 

Recept iz knjige Medeni kolači

Prethodni članakJelo za sve prigode
Sljedeći članakŠpanjolke
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.