Sastojci:

✦62,5 g brašna (pola

✦glatkog, pola oštrog)

✦5 dag maslaca

✦4,5 dag šećera

✦½ žličice soli

✦1 žličica cimeta

✦prstohvat muškatnog oraščića

✦1,5 žličica suhog kvasca

✦1 jaje

✦2,8 dcl mlijeka

✦10 dag mješavine brusnica i kandiranog voća po želji

Priprema: U posudu prosijati 50 dag braš­na, dodati omekšan maslac, pa zamijesiti rukama da se dobije mrvičasta smjesa. Dodati šećer, sol, cimet, mljeveni muškat­ni oraščić i kvasac, pa sve dobro zamijesi­ti. Jaje umutiti u mlakom mlijeku, pa uliti u posudu sa suhim sastojcima. Kuhačom razraditi sve u tijesto koje se ne lijepi za posudu. U tijesto postupno dodati brusni­ce i voće. Mijesiti na pobrašnjenoj podlozi oko 5 – 10 minuta. Vratiti u posudu i pokriti kuhinjskom krpom, pa staviti na toplo da se diže barem sat vremena. Premijesiti, pa podijeliti na 12 jednakih loptica. Staviti ih na papirom za pečenje obložen lim i pusti­ti još 30 minuta da se dižu. Ostatak brašna pomiješati sa 1,25 dcl vode u glatku smje­su. Staviti u slastičarsku vrećicu s malim okruglim nastavkom ili u vrećicu za zamr­zavanje s odrezanim vrhom, pa na svakoj kajzerici napraviti križ. Peći na 200 °C oko 15 minuta dok ne postanu zlatnožute.

Premaz:

✦2 žlice mlijeka

✦4 žlice šećera

Priprema: Prokuhati mlijeko sa šećerom, pa premazati vruće kajzerice.

Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka 2

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakBolero kuglof
Sljedeći članakPraćenje gubitaka pčelinjih zajednica 2021./2022.
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.