Biskvit:

✦7 jaja

✦1 vanilin šećer

✦50 g maslaca

✦7 žlica šećera

✦7 žlica oštrog brašna

✦40 g kakaa

✦1 prašak za pecivo

✦7 žlica vruće vode

Priprema: Istući snijeg od bjelanjaka s vanilin šeće­rom. Omekšali maslac i šećer dobro izmiksati pa do­dati jedan po jedan žumanjak. Dodati pomiješano brašno s kakaom i praškom za pecivo te vruću vodu i još malo izmiksati. Na kraju špatulom lagano umi­ješati snijeg od bjelanjaka. Peći u kalupu od pećnice dimenzije 40 x 34 cm obloženom s papirom za pe­čenje na 180 °C, 10 – 12 minuta. Vrući biskvit zajedno s papirom za pečenje zarolati i ostaviti da se ohladi.

Krema:

✦200 ml vrhnja za šlag

✦250 g sira mascarpone

✦1 žličica arome vanilije

✦50 g šećera u prahu

Priprema: Izraditi vrhnje u čvrsti šlag. Posebno iz­miksati mascarpone, aromu i šećer. Postupno doda­vati žlicu po žlicu šlaga i lagano izmiješati. Odrolati biskvit, maknuti papir, premazati kremom i opet zarolati.

Glazura:

✦120 g čokolade za kuhanje

✦50 g maslaca

✦1 žlica meda

✦1 žlica ulja

Priprema: Otopiti na najmanjoj vatri čokoladu s maslacem, medom i uljem, cijelo vrijeme miješajući do glatke glazure. Malo ohladiti pa preliti po roladi.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Prethodni članakMogućnosti i ograničenja u navodnjavanju poljoprivrednog zemljišta
Sljedeći članakSacher torta
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.