Biskvit:

✦6 jaja

✦6 žlica šećera

✦6 žlica oštrog brašna

✦1 prašak za pecivo

✦ribana korica limuna

Priprema: Od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg uz postupno dodavanje šećera. Smanjiti mikser na naj­manju brzinu i dodati jedan po jedan žumanjak, te brašno, prašak za pecivo i ribanu koricu limuna, pa kratko sjediniti. Smjesu uliti u papirom obložen ka­lup dimenzije 35 x 23 cm. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20 minuta.

Preljev:

✦100 ml soka iz kompota od marelice

Priprema: Vruć biskvit preliti sokom od marelica.

Krema:

✦1000 ml mlijeka

✦3 pudinga od vanilije

✦10 žlica šećera

✦3 kisela vrhnja (540 g)

✦1 konzerva kompota od marelica

Priprema: Od ukupne količine mlijeka odvojiti malo i razmutiti puding, pa ukuhati u ostatak mlijeka sa šećerom. Kuhati neprestano miješajući dok se ne zgusne. Maknuti s vatre i u vruće umiksati kiselo vrh­nje. Marelice narezati na kriške i poslagati po biskvi­tu. Kremu premazati po marelicama i dobro ohladiti.

I još:

✦2 vrećice šlag pjene

✦200 ml mlijeka

Priprema: Ukrasiti šlag pjenom prema uputi na vre­ćici sa 200 ml mlijeka.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakMagični monte
Sljedeći članakMaslinari od države traže daljnje porezno i administrativno rasterećenje
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.