Piše se o ljekovitosti mlijeka, no koje je to mlijeko ljekovito, tj. kako se krave moraju hraniti da bi mlijeko bilo takvo? Gledao sam emisiju u kojoj se spominje da je zapravo zdravo i ljekovito mlijeko samo od krava koje su na paši, a ne od onih koje su stalno zatvorene, pa molim mišljenje!

Svako mlijeko, bez obzira na način hranidbe sadrži hranjive tvari (masti, proteine, minerale, vitamine i sl.). Životinje koje su na paši veći dio godine su zdravije i vitalnije pa je to preporuka za sve koji mogu tako organizirati svoj uzgoj i držanje mliječnih životinja. Mliječna mast se sastoji od više od 30 masnih kiselina te one daju veliku biološku vrijednost jer organizam iz toga može izabrati one koje su mu potrebne, a ne može ih sam stvoriti (linolna, linoleinska, arahidonska). Kozje mlijeko sadrži još i kratko i srednje lančane kiseline (kapronsku, kaprilnu i kaprinsku) koje se brže pretvaraju u energiju i ne nakupljaju se u obliku tjelesnih zaliha za razliku od dugolančanih masnih kiselina. Zbog toga se ni ne gomilaju u arterijama pa ne dolazi do začepljenja arterija. Za linolnu kiselinu je dokazano da ima određeno antikancerogeno djelovanje. Proteini mlijeka imaju visoku bioiskoristivost u ljudskom organizmu zbog visokog udjela esencijalnih aminokiselina.

Anđelka PEJAKOVIĆ, dipl. ing. agr.

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakStočarstvo pitanje br. 37
Sljedeći članakZaštita bilja pitanje br. 57
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.