Moja hortenzija nikako da cvjeta, u polusjeni je, nije na suncu, listovi su bujni i zeleni. Što može biti razlog necvjetanja?

ODGOVOR

Postoji više razloga koji mogu dovesti do izostanka cvatnje omiljene hortnezije. Iako se radi o vrsti kojoj odgovara lagana zasjena, postoje kultivari koji traže veću izloženost izravnom sunčevom osvjetljenju. Iz pitanja nije jasno koliko dugo imate hortenziju u svom vrtu? Naime, ako je posađena tek ovog proljeća, cvatnja u prvoj godini nakon sadnje može izostati dok se biljka u potpunosti ne aklimatizira na novo stanište. Ako se pak radi o starijem primjerku, greška može biti u orezivanju i prihrani.

Najbolje ih je orezivati sredinom proljeća, tj. od sredine travnja do sredine svibnja, ovisno kad u vašem kraju kreće vegetacija. Ipak, postoje kultivari koji se orezuju odmah nakon cvatnje u jesen. Što se prihrane tiče, simptomi koje opisujete, bujni zeleni listovi, mogli bi upućivati na preveliku količinu dušika u tlu koji potiče vegetativni rast, nauštrb generativnog rasta, odnosno cvatnje. Pri tome ne znači da je u tlo dodano previše dušika mineralnim gnojivima, no ako ste poželjeli povećati količinu humusa i popraviti vaše tlo, moguće je unašanje viška dušika putem organskih gnojiva kao što je stajski gnoj i peletirana gnojiva.