Moja hortenzija nikako da cvjeta, u polusjeni je, nije na suncu, listovi su bujni i zeleni. Što može biti razlog necvjetanja?

ODGOVOR

Postoji više razloga koji mogu dovesti do izostanka cvatnje omiljene hortnezije. Iako se radi o vrsti kojoj odgovara lagana zasjena, postoje kultivari koji traže veću izloženost izravnom sunčevom osvjetljenju. Iz pitanja nije jasno koliko dugo imate hortenziju u svom vrtu? Naime, ako je posađena tek ovog proljeća, cvatnja u prvoj godini nakon sadnje može izostati dok se biljka u potpunosti ne aklimatizira na novo stanište. Ako se pak radi o starijem primjerku, greška može biti u orezivanju i prihrani.

Najbolje ih je orezivati sredinom proljeća, tj. od sredine travnja do sredine svibnja, ovisno kad u vašem kraju kreće vegetacija. Ipak, postoje kultivari koji se orezuju odmah nakon cvatnje u jesen. Što se prihrane tiče, simptomi koje opisujete, bujni zeleni listovi, mogli bi upućivati na preveliku količinu dušika u tlu koji potiče vegetativni rast, nauštrb generativnog rasta, odnosno cvatnje. Pri tome ne znači da je u tlo dodano previše dušika mineralnim gnojivima, no ako ste poželjeli povećati količinu humusa i popraviti vaše tlo, moguće je unašanje viška dušika putem organskih gnojiva kao što je stajski gnoj i peletirana gnojiva.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje