Kako god vaš balkon ili terasa bili orijentirani i u koje god doba godine, na njima možete imati zanimljive biljne vrste. Kako cvatuće, tako i one predivnih boja i oblika listova. Uvijek možete imati tijekom ljeta klasične petunije, surfinije i pelargonije. No zašto ne biste pokušali s nekom novom vrstom, neobičnom kombinacijom ili zasadili vrste koje će biti zanimljive zimi. No koje cvatuće vrste izabrati, u koje doba godine, s kojim ih lisnatim vrstama kombinirati i za koju stranu svijeta?

Što posaditi na balkonu sredinom jeseni?

Na južnoj i zapadnoj strani i tijekom zimskih dana bit će dovoljno svjetla da možete uživati u cvatnji raskošnih krupnocvjetnih ili sitnih maćuhica (Viola spp.), crnjuše (Erica carnea) i tratinčica punog cvijeta (Bellis sp.). Uz njih posadite sitnolisne, puzajuće, zimzelene vrste (Vinca minor i Muehlenbeckia complexa), ili koji grmić patuljaste crnogorice, šimšira ili božikovine. Možete uz cvjetne vrste samo upiknuti koju rezanu granu zimzelenih vrsta te dodatno ukrasiti lampicama za vrijeme blagdana.

Vinca major u jesenskom aranžmanu

  Erica carnea

Viola cornuta

Svega pomalo

Ukoliko vam balkon gleda na sjevernu ili istočnu stranu, utoliko nećete moći imati raskošno cvatuće vrste u posudama. Ipak možete imati raskošne posude zasađene zimzelenim ukrasnim trajnicama (Carex, Juncus, Liriope i Ophiopogon) te zimzelenim puzavicama (Vinca i Hedera). Između njih zimi će vam čak i na sjevernoj strani bez imalo sunca cvjetati kukurijek (Helleborus niger). Sve dok ne dođu ekstremne hladnoće možete uživati u raznim nijansama cvjetova ciklame (Cyclamen persicum).

Cyclamen persicum
Helleborus niger u kombinaciji s Picea glauca Conica

Proljetnice

Ako u jesen sadite vrste koje smo gore spomenuli kako bi vam uljepšavale balkon i pogled kroz prozor, ne zaboravite u tegle dodati pokoju lukovicu proljetnih vrsta. Lukovice niskih tulipana, narcisa, anemona, zumbula i presličica samo će odjednom izroniti između listova i cvjetova već posađenih vrsta te vas iznenaditi i dodatno uljepšati proljetne dane. Jednako će dobro cvjetati i s južne i sjeverne strane, no puno ranije će vam procvasti na osunčanim položajima. U jesen možete posaditi u teglice lukovice narcisa i zumbula. Ove lukovičaste vrste rane proljetne cvatnje u teglama na balkonu dugo cvatu zbog relativno hladnih dana, za razliku kad ih držite u grijanom prostoru tijekom zime. Također na izboru su vam u proljeće sve moguće boje i oblici jaglaca te nebesko plave, bijele ili ružičaste potočnice.

Proljetna terasa
Tulipani i narcise u proljetnim lončićima

Raskoš ponude ljetnih vrsta

Sredinom svibnja pravo je vrijeme za posaditi vrste bogate ljetne cvatnje. Postoji ogroman izbor vrsta, no mnoge se od njih mogu jako rijetko vidjeti na balkonima i terasama. Osim tih cvjetnih vrsta još rjeđe se koriste i s njima kombiniraju lisnate dekorativne vrste. Njihovom sadnjom zapravo postižemo raskošan i prirodniji izgled.

Vrste dekorativnih listova

Sljedeće vrste dekorativnih listova predivno će ispuniti prostor između cvjetnica. To je na osunčanim položajima dodatni plus jer zasjenjuju površinu i teglu pa time štite korijenje od pregrijavanja. Na zasjenjenim položajima ove vrste stvaraju dodatnu atraktivnost te unose boju koje je obično manje zbog slabije cvatnje vrsta u sjeni.

Ukrasni batat (Ipomoea × hybrida) je sezonska biljka koja razvija bujne listove srcolikog ili urezanog oblika. Najčešće dolaze u ljubičastoj i žuto-zelenoj boji no ima i kultivara s ružičastim obrubom lista zbog čega ih se može kombinirati s cvjetnicama svih boja.

Srebrna pepeljuga (Jacobaea maritima) je trajna vrsta za izrazito sunčane i tople položaje. Raste grmoliko i zanimljiva je zbog srebrno-sivih do potpuno bijelih, mekano dlakavih listova. Iznimno je otporna na sušne uvjete.

Jacobea maritima

Šarenolisna dobričica (Glechoma hederacea ‘Variegata’) ova puzavica stvorit će slapove blijedo zelenih listova obrubljenih bijelom bojom na tankim stabljikama poput konopca. Izvrsno uspijeva i na sunčanim i na sjenovitim položajima. Za razliku od popularne srebrne dihondre, ona će prezimiti vani pa je samo u proljeće skratite na desetak centimetara od baze i ona će vam se obnoviti.

Glechoma hederacea

Šarenolisna limunska pelargonija (Pelargonium ‘Lady Plymouth’), još se naziva i mirisna geranija. Osim po predivnim duboko razdijeljenim listovima bijelo-zelene boje poznatija je kao biljka protiv komaraca. Kada dodirnete njene listove širi se jak miris na citruse. To je svakako plus uz dekorativan, gust i polegnut rast ove vrste.

Pelargonium ‘Lady Plymouth’

Begonija, batat i zlatna lizimahija

Bijele, plave, ljubičaste i ružičaste cvjetne vrste

Ako želite biljke u hladnijim tonovima na izrazito osunčanim položajima možete zasaditi sljedeće cvjetne vrste:

Skevola, lepezasti cvijet (Scaevola aemula) je vrsta koja dolazi u svim navedenim bojama, obilno cvate tijekom cijelog ljeta i ne smetaju joj vrlo visoke temperature, brzo se širi i pada niz teglu. Podnosi i rez pa je sredinom ljeta možete prikratiti kako biste dobili gušći, uspravniji grm.

Scaevola aemula

Puzava lantana (Lantana montevidensis) obilno cvate u bijeloj ili ljubičastoj boji. Brzo se širi i preljeva niz teglu, odlično podnosi visoke temperature.

Angelonija (Angelonia angustifolia) također dolazi u bijeloj ružičastoj i raznim nijansama plave i ljubičaste boje. Cvate cijelo ljeto bez obzira na visoke temperature, te je gustog grmolikog uspravnog rasta. Zbog uspravnog rasta odlično ju je kombinirati s puzavim vrstama zelenih i srebrnih listova.

Angelonia angustifolia

Euphorbia ‘Diamond Frost’ ovo je relativno nova vrsta na našem tržištu te stoga još nema ustaljen domaći naziv. Znaju je nazivati „biljka mušice“, zbog mnoštva sitnih bijelih cvjetova koji podsjećaju na roj mušica. Ipak, doslovni prijevod kultivara bio bi „dijamantni mraz“ što također savršeno odgovara izgledu biljke.

Euphorbia ‘Diamond Frost’

Na istočnoj ili sjevernoj strani sa svega nekoliko sati sunca svakako zasadite gore spomenute vrste dekorativnih listova poput dobričice i ukrasnog batata. Uz njih možete i nekoliko cvjetnih vrsta:

Diascija (Diascia spp.), ove nježne ljetnice imaju pomalo neobičan oblik cvjetova i dolaze u širokom rasponu pastelnih nijansi ružičaste, plave i ljubičaste boje. Odlično će uspijevati bez mnogo direktnog sunca, no nemojte ih zagušiti ostalim vrstama u posudi, dajte im zraka ili pokraj njih sadite skroz puzajuće vrste poput dobričice ili bakope.

Diascija spp.

Lobelija (Lobelia erinus) svakako nije novitet, ali se i dalje dosta rijetko viđa na našim balkonima. Razlog tome je što ne podnosi najbolje ekstremne ljetne vrućine, a posebno ne sušu. No, na istočnoj strani ispunjavat će cijelo ljeto vaše posude bezbrojnim sitnim cvjetovima u plavoj bijeloj, ružičastoj ili ljubičastoj boji.

Lobelia erinus Blue

Fuksija (Fuchsia × hybrida) je vjerojatno vrsta s najupečatljivijim cvjetovima za polusjenu i svjetlu sjenu. Sadnice su u startu nešto skuplje od recimo klasične i pouzdane vodenike, no kada se ova vrsta obaspe cvjetovima stvara nezaboravan i egzotičan prizor.

Fuksije

Žute, narančaste i crvene cvjetne vrste

Ove su boje upravo ono što nas asocira na ljeto, duge, sunčane i vruće dane. Stoga ako na osunčanim balkonima želite dodatno uživati u ovim vatrenim bojama ne zaboravite zasaditi neku od ovih vrsta:

Sanvitalija, puzajuća cinija (Sanvitalia procumbens) intenzivno žuti cvjetovi poput minijaturnih suncokreta ili sitnih cinija proširit će se iz vaše tegle na sve strane, izvrsno će izgledati posebno u kontrastu s ljubičastim batatom.

Sanvitalia procumbens

Dvozub (Bidens ferulifolia) je karakterističan po zvjezdastim cvjetovima u svim nijansama žute i narančaste boje te u kombinaciji žute sa smeđim mrljicama po laticama. Ne raste samo u širinu kao prethodna vrsta već radi pravilan gust i kompaktan grm.

Bidens ferulifolia ,,Lemon Moonʺ

Milijun zvončića, kalibrahoa (Calibrachoa × hybrida), sada već nešto poznatija vrsta koju i dalje mnogi smatraju sitnom surfinijom zapravo je vrsta za sebe. Kao što joj i ime kaže, stvara bezbroj sitnih zvonastih cvjetova cijelo ljeto te uživa na jakom suncu. No za obilje cvjetova ne zaboravite redovito prihranjivati i zalijevati. Sitni cvjetovi izvrsno će se isticati ispred srebrne pepeljuge ili iznad srebrne dihondre i šarenolisne dobričice.

Calibrachoa ‘Superbells Double Orange’

Na zasjenjenom dijelu terase ili balkona žuto i narančasto bilje će biti još ljepše vidjeti jer će unijeti malo sunčanih boja koje ovdje nedostaju. Prvenstveno se ovdje oslonite na vrste dekorativnih listova, a to su u ovim bojama sljedeće: ukrasna kopriva, upečatljivi zlatni tamjan (Plectranthus ciliatus ‘Easy Gold’) i slapovi zlatne lizimahije.

Od cvjetnih vrsta žute, crvene i narančaste boje veoma je ograničen izbor za sjenu, no nećete požaliti ako odaberete sljedeće vrste begonija:

Bolivijska begonija (Begonia boliviensis) koju još nazivaju i begonija vatreno krilo ili ljetno krilo, stvara mnoštvo cvjetova na povijenim granama i to u intenzivno žutoj, jarko narančastoj i zagasito crvenoj boji. Nezaobilazan je izbor ako želite mnogo cvjetova u slapovima toplih boja tamo gdje nema mnogo sunca.

Begonia ‘Bossa Nova’

Gomoljasta begonija (Begonia × tuberhybrida), za razliku od prethodne vrste ona raste uspravno i grmoliko te su joj cvjetovi krupni i puni poput mini ruža. Pouzdano će vam cvjetati u sjeni i odlična je u kombinaciji sa zlatnim tamjanom.

 Begonia illumination apricot

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje