Prvi korak pri pokretanju poslova vezanih uz apiterapiju je edukacija. Naime, apiterapija je kompleksno područje za koje je osim znanja o pčelama pčelarstvu i proizvodnji pčelinjih proizvoda potrebno i znanje o biologiji i fiziologiji čovjeka, biološkim svojstvima pčelinjih proizvoda, poznavanje suvremenih smjernica dobre pčelarske prakse, poznavanje medonosnog i ljekovitog bilja. Također je potrebno i poznavanje Zakonske regulative, osnove prezentacije pčelinjih proizvoda, poznavanje pružanja prve pomoći, prepoznavanje alergijskih reakcija na pčelinji ubod, prepoznavanje anafilaktičkog šoka i djelovanje u tom slučaju, osnove apiinhalacija i razne druge teme koje se uče na temeljnoj edukaciji pri Hrvatskom apiterapijskom društvu u trajanju od 70 sati.

Postoji i tečaj praktična apiterapija i apiturizam koji je zapravo trodnevno putovanje po Slavoniji. U njemu se polaznike educira o situaciji u apiturizmu i apiterapiji u Hrvatskoj. Naime, često naši pčelari o navedenim temama uče u našemu okruženju. Kada se vrate s nekog od takvih putovanja obično puni dojmova jednostavno ne primjenjuju ono što su vidjeli i naučili nego samo sjetno kažu „ eee, lako je njima kada oni imaju bolje uvjete i bolje potpore“ ili tako nešto.

Upravo iz toga razloga mi naše edukacije održavamo u Hrvatskoj gdje za sve važi ista Zakonska regulativa. Svi imaju iste mogućnosti dobivanja državnih potpora i nema razloga za traženje izgovora da se nešto ne može realizirati. Iskustvo je pokazalo da u realizaciju izrade apiinhalacijskih kućica, kušaonica meda ili apiturizma najčešće ulaze ljudi dobi od 35 do 50 godina.

Treba svakako naglasiti da je u ovom segmentu država prepoznala važnost edukacija te se tečaj sufinancira. Čak ima i lijepih i pozitivnih poslovnih priča gdje su dugotrajno nezaposlene (najčešće ženske osobe) osobe upravo nakon ovih edukacija dobile sredstva potpore za samozapošljavanje i pokretanje vlastitog posla od HZZ-a. Neki su te potpore dobili i od gradova u kojima su poslovi pokrenuti. Značajna je to podrška za mlade ljude koji žele ostati živjeti i raditi u Hrvatskoj. Ne treba posebno isticati činjenicu da su to većinom osobe iz manjih gradova ili ruralnih područja. Tamo je svaki oblik ulaganja i razvoja dobrodošao. Jedno od takvih ulaganja je i izgradnja apikućice.

Apikućica

Kućica za apiinhalacije trebala bi biti od prirodnih materijala; najčešće su to drvo ili kamen u priobalju. Ne postoje posebne smjernice za postupke uređenja, osim da je kao i u ostalim granama ekološke proizvodnje potrebno voditi brigu o odabiru ekoloških materijala, boja, izbjegavati plastiku i ostale materijale koji nisu prijateljski za okoliš. Prilikom izgradnje same kućice i uređenja prilaznog puta, poželjno je voditi brigu o pristupačnosti osobama s invaliditetom.

Također je važno osigurati toalet; a ako se prakticira bilo koji oblik masaže, potrebno je osigurati i mjesto za tuširanje. Uz sam objekt bilo bi poželjno imati i objekt u koji bi smjestilo posjetitelje u slučaju oborina i lošeg vremena. Apikućica treba uz same košnice, koje mogu biti smještene unutar same kućice ili izvan nje. Treba imati i mjesto za odlaganje stvari i odjeće, vodu za piće, stolice ili fotelje u koje se posjetitelji udobno smjeste. Zatim set za pružanje prve pomoći i mjesto za dezinfekciju. Bilo bi poželjno da postoji i prozor kroz koji dolazi prirodno dnevno svjetlo, osigurati adekvatnu temperaturu unutar same kućice.

Apikomora

Apikomora je manji prostor koji je zapravo prostor koji sadrži zrak iz pčelinje košnice. To je manji objekt od apikućice, napravljen isključivo od drveta. Unutar komore su smještene košnice iz kojih u prostor komore ulazi zrak koji služi za inhalacije. Ovisno o dimenzijama same komore i o tipu košnica postoje određeni standardi u količini košnica koja je potrebna da bi dobili mikroklimu apikomore. Drvo u apikomori također se premazuje lanenim uljem i ekološkim bojama. Sama oprema za apiinhalacije mora biti profesionalna, namijenjena isključivo za apiinhalacije.

Svaki korisnik koji dolazi morao bi imati svoju masku za inhaliranje. Ona se čuva u posebnoj ambalaži i dezinficira prije svake upotrebe. Vrlo je važna dezinfekcija svog pribora i opreme.

Od same opreme za provođenje apiinhalacija općenito potrebno je imati:

  • masku za apiterapiju sa sigurnosnim ventilom
  • usnik (maska za udisanje zraka iz košnice na usta, po potrebi)
  • savitljivu cijev minimalne dužine 120 cm
  • nastavak koji spaja košnicu i crijevo sa specijalnim filterom
  • nastavak za aerosol
Ovo je osnovni najjednostavniji početni komplet koji se može nadopuniti s posebnim inhalatorom. On dolazi unutar košnice za strujanje zraka i upuhivanje zraka kroz crijevo do korisnika, što se u praksi pokazalo pomalo bespotrebnim. Naime, apiinhalacije zrakom iz košnice provodimo onda kada u prirodi ima dovoljan unos nektara. U tom slučaju, kada je primjerice dnevni unos nektara 3 kg od toga ispari 2 kg (jednostavno ode u zrak unutar košnice). Samo 1 kg nektara se redukcijom vode pretvori u med. Također, osobe koje prakticiraju apiinhalacije morale bi, koliko god je to moguće, same biti koncentrirane na svoje disanje. Disanjem vježbamo dišne mišiće i povećavamo plućni volumen, što je u konačnici dobro za zdravlje korisnika.
Oprema za apiinhalaciju

Od ostalih malo kompleksnijih i suvremenijih uređaja za apiinhalacije svakako treba izdvojiti jednoga njemačkog proizvođača čiji je sustav razvijen za potrebe profesionalne apiterapije kao dijela holističke naturopatije te je certificiran kao medicinski proizvod. Educirani praktičari osiguravaju profesionalnu primjenu ovoga sustava, što je od iznimne važnosti za dobrobit korisnika i pčela. Hrvatsko apiterapijsko društvo od proljeća 2023. godine u svoje radionice i praktičnu nastavu uvrstit će i demonstraciju pojedinih sustava za apiinhalacije zbog unapređenja pružanja usluga apiinhalacija.

PROČITAJTE JOŠ:

Apiterapija i apiturizam

Višestruka korist od pčela

Što je to apiterapija?

Apiturizam u agroturističkoj ponudi

Primjena i korist od apiinhalacije

Žlica meda – godina dana života

Praktični recepti za upotrebu pčelinjih proizvoda u svakodnevnoj prehrani