Apiturizam je relativno mlada grana agroturizma gdje se zainteresirani posjetitelji upoznaju sa životom i radom pčela, pčelinjim proizvodima, medonosnim i ljekovitim biljem. Također korištenjem pčelinjih proizvoda putem raznih radionica, staza medonosnog, začinskog, aromatičnog ili samoniklog bilja, kušaonica meda, udisanja zraka iz košnice/apiinhalacija, raznih wellness ponuda (mednih kupki, masaža medom, oblozima od toplog pčelinjeg voska) i sl.

Sami posjetitelji u apiturizmu mogu biti različiti i njima je potrebno prilagoditi programe i ponude na gospodarstvu. Ovisno o željama posjetitelja u sklopu apiturizma mogu se organizirati razne radionice ako su posjetitelji koji dolaze pčelari (radionica proizvodnje matične mliječi uz praktičnu demonstraciju i degustaciju, radionica uzgoja selekcioniranih matica za vlastite potrebe, radionica pregleda pčelinjih zajednica s ciljem dijagnostike zdravstvenog stanja, radionica dodavanja matica u zajednicu). Za potrošače je tu također čitav niz radionica ovisno o željama posjetitelja. Npr. vrcanje meda, vađenje perge, izrada voštanica, izrada medenjaka, ukrašavanje licitara, izrada kozmetike s medom i sapuna s medom te razne druge.

Također, tu su i posjeti urbanim pčelinjacima za najmlađe koji se na siguran i zanimljiv način upoznaju s životom i radom pčela i pčelinjim proizvodima. Ne treba zaboraviti niti posebno prilagođene programe za ljubitelje prirode, umirovljenike, osobe s invaliditetom. Posebnu ponudu opet čini čitav niz programa prilagođenih team buildingu. Potencijal je velik, no kao i svaki ozbiljan posao zahtjeva određeno znanje, ulaganje financijskih sredstava i puno radno vrijeme.

Upravo više od 90 % apiturističke ponude Hrvatske nastalo je nakon edukacija pri Hrvatskom apiterapijskom društvu. To je društvo prepoznato i izvan granica Hrvatske zbog svoga rada i djelovanja kako u stručno-znanstvenom, tako i u gospodarskom smislu.

Apiturizam ima značajan potencijal s obzirom na sve veći uvoz meda u Hrvatsku i sve manje količine proizvedenog domaćeg meda.

Razvoj apiturizma u svijetu i u RH

Slovenija je kao kolijevka apiturizma najviše napredovala u ponudi usluga vezanih uz apiturizam kao i razvoju same apiturističke ponude. Općenito, u Sloveniji je pčelarstvo izuzetno razvijeno iz razloga što postoji jasna strategija razvoja. Prati se i učinak pojedinih programa ili aktivnosti. Svaka aktivnost koja se održava mora dati neki rezultat. Nadalje, Slovenski pčelarski savez koristi fondove EU za razvoj pčelarstva i napredak svojih članova. Također, apiturizam u Sloveniji važan je za pčelare jer je to transformacija bogate slovenske baštine pčelarstva u jedinstveno turističko iskustvo.

Kako sami slovenski pčelari kažu, njihova je zadaća podizanje svijesti i odgovornosti. To postižu stalnim obrazovanjem, istraživanjem i njegovanjem ispravnog odnosa prema prirodi. Ovo ponašanje trude se proširiti na svoju okolinu te educirati mlade ljude. To je njihova briga i dužnost. Ako se k tome doda trend putovanja prema zelenim, ekološkim i zdravstvenim destinacijama kao i porastu kreativnog turizma s pravom se može govoriti o održivom zelenom turizmu. Apiturizam je u Sloveniji perspektivna gospodarska djelatnost. Zahvaljujući uređenosti tržišta te suradnji Pčelarskog saveza Slovenije, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma, Ministarstva gospodarstva i svih ostalih institucija koje su potrebne.

Api rute (kao jedan od temelja za razvoj apiturizma) se u Sloveniji razvijaju od 2007 godine. U Hrvatskoj 2022. godine još polemiziramo oko pitanja je li potrebno apiturizam uvrstiti u NKD. Sama definicija apiturizma kao djelatnosti posebno je značajan element za razvoj pčelarske turističke ponude koji utječe na podizanje kvalitete i konkurentnost.

Hrvatski pčelari vrlo malo pažnje posvećuju edukaciji koja nije usko vezana uz tehnologiju pčelarenja ili prepoznavanje i tretiranje pčelinjih bolesti. Tako tu postoji potreba za ozbiljnom edukacijom po pitanju prezentacije pčelinjih proizvoda ili njihove promocije.

Hrvatsko apiterapijsko društvo ponudom edukacija taj se trend trudi promijeniti. Također, s tim ciljem je napravljen priručnik Pčelarstvo apiterapija apiturizam i zahvaljujući privatnom izdavaču izdano je 2019 g. prvo izdanje. Priručnik je nastao iz potrebe, jer kad je autorica dr. sc. Gordana Hegić postala predsjednica udruženja 2015 g, obraćali su joj se pčelari iz čitave Hrvatske iznoseći svoje probleme i tražeći pomoć.

Prvi problem bio je nedostatak stručne literature. Drugi je nedostatak edukacije iz područja apiterapije i apiturizma, neuređenost tržišta, pojava raznih proizvoda sumnjivog sastava. Samim tim komentarima pomogli su da se napravi strategija razvoja apiterapije i apiturizma u Hrvatskoj. Strategija je bila uspješna te je relativno brzo pokrenut tečaj apiterapije. Pronađen je izdavač za priručnik, i došlo je do konkretnih rezultata. Nakon završene edukacije polaznici su počeli registrirati obrte za bavljenje apiterapijom i kao takvi postali odgovorni za svoje postupke vezane uz pružanje usluge apiterapije, kao i proizvode koje stavljaju na tržište. Veliki problem takvim korektnim pojedincima stvara neuređeno tržište pčelinjih proizvoda, kao i nejednaki uvjeti reklamiranja i označavanja istih. Zanimljivo je naglasiti da je prvi obrt za apiterapiju u Hrvatskoj registriran 2010. (Biorad) i da je autorica ovog članka bila vlasnica. U susjednoj Sloveniji, apiterapija je priznata kao djelatnost tek prije godinu ili dvije.

Apiterapija u ostalim zemljama EU (gdje je ista regulativa kao i za Hrvatsku i za Sloveniju) razvija se munjevitom brzinom posebno zahvaljujući Dr. Stefanu Stangaciu, liječniku i predsjedniku Rumunjskog apiterapijskog društva koji okuplja grupu apiterapeuta iz čitavoga svijeta. Hrvatsko apiterapijsko društvo član je apiterapijskog udruženja koje vodi dr. Stangaciu. Predsjednica Društva osobno je aktivna u grupama gdje se svakodnevno razmjenjuju praktična iskustva i znanstveni radovi iz područja apiterapije s kolegama iz više od 70 zemalja svijeta.

Specifična situacija koja je bila vezana uz COVID omogućila je bolje praćenje i online povezivanje ljudi iz struke iz čitavoga svijeta. Također i praćenje stručnih skupova i simpozija. Ono što zabrinjava je kojom se brzinom razvija apiterapija u svijetu i koliko jednostavno nije moguće sva stečena znanja ili bar veći dio njih primijeniti i u Hrvatskoj iako bi to bilo izvrsno i za proizvođače pčelinjih proizvoda i za same potrošače.

Posebna pažnja u razvoju apiterapije posvećuje se medicinskom pčelarstvu, apiinhalacijama i apiterapiji za djecu. Također se i apiturizam izvrsno razvija s čitavom paletom proizvoda i usluga koje mogu biti interesantne i profesionalnim i hobi pčelarima, kao i ljubiteljima prirode, zdravog života ili onima najmlađima.

Apiterapija i apiturizam sve su popularniji u svijetu, posebno u susjednoj Sloveniji

Apiterapija podrazumijeva svakodnevnu primjenu pčelinjih proizvoda očuvane biološke aktivnosti i provjerene zdravstvene ispravnosti u različitim kombinacijama i koncentracijama prema individualnim potrebama pojedinca s ciljem očuvanja zdravlja, podizanja kvalitete života, prevencije bolesti ili kao pomoćnog ljekovitog sredstva s blagotvornim učinkom na organizam kod pojedinih bolesti i stanja. Apiterapija počinje u pčelinjaku, dobrom pčelarskom praksom, držanjem zdravih snažnih i proizvodnih pčelinjih zajednica te poznavanjem suvremenih tehnologija proizvodnje pčelinjih proizvoda s ciljem očuvanja što veće biološke aktivnosti proizvedenih proizvoda.

Apiinhalacije

Svaki pčelinji proizvod je kemijski gledano složena smjesa različitih sastojaka pa tako imaju čitav niz blagotvornih učinaka na zdravlje. Kako pčelinje proizvode možemo koristiti za pomoć ljudima jednako zapravo vrlo slično koristimo ih i za pomoć životinjama.

U posljednje vrijeme sve više se koriste i blagotvorni učinci apiinhalacija odnosno inhalacija svih pčelinjih proizvoda direktnim udisanjem zraka iz košnice u vrijeme intenzivnog unosa nektara. Također i inhalacije pojedinih pčelinjih proizvoda ili njihovih različitih kombinacija putem različitih inhalatora koji su napravljeni za inhalaciju pojedinih pčelinjih proizvoda.

Individualna apiinhalacija
Grupna apiinhalacija
Treba imati na umu da nisu svi proizvodi jednako djelotvorni za ljudsko zdravlje i da samom konzumacijom neadekvatnih pčelinjih proizvoda kojima je kompromitirana biološka aktivnost ne možemo očekivati blagotvoran učinak na organizam. Isto je važno imati na umu da za potrebe apiterapije koristimo samo zdravstveno ispravne i kvalitetne pčelinje proizvode. Malo potrošača upoznato je s činjenicom da kvaliteta i zdravstvena ispravnost nisu isti pojmovi. Proizvod može biti kvalitetan, ali ne nužno i zdravstveno ispravan. Primjerice, i kvalitetan proizvod može biti narušen raznim patogenim mikroorganizmima, reziduama lijekova, teških metala ili pesticida) te o tome svakako treba voditi računa, posebno onda kada pčelinje proizvode konzumiraju osobe ozbiljno narušenoga zdravlja. Apiinhalacije koje su pokazale vrlo ohrabrujuće rezultate kod raznih akutnih i kroničnih infekcija respiratornog sustava također se preporučuje provoditi samo kod registriranih apiterapeuta (u Hrvatskoj ih ima nekoliko) koji imaju suradnju s liječnicima.

PROČITAJTE JOŠ:

Apiterapija i apiturizam

Višestruka korist od pčela

Što je to apiterapija?

Kako krenuti s apiterapijom – koraci za pčelare!

Primjena i korist od apiinhalacije

Žlica meda – godina dana života

Praktični recepti za upotrebu pčelinjih proizvoda u svakodnevnoj prehrani