Punjene košarice

33

Pripremite za tijesto:
250 g brašna
150 g maslaca
2 žumanjka
pola male žličice soli
2-3 žliode
 

Pripremite za nadjev:
400 g bakalara
1 žlicu limunovog soka
2 lista lovora
nekoliko zrna papra
4 češnja češnjaka
maslinovo ulje
2 kriške bijelog kruha
60 g kiselog vrhnja
žlicu majoneze
sol
papar 
 

Pripremite za mariniranu rajčicu:
300 g rajčice
2 žlice nasjeckanog peršina
2 žličice kapara
2 žlice maslinovog ulja
papar
sol 

Brašno, sol i maslac dobro izmiješajte. Dodajte žumanjke i vodu te zamijesite u glatko tijesto. Zamotajte ga u foliju i stavite neko vrijeme u hladnjak. Zatim tijesto razvaljajte i obložite modlice promjera 7 cm. Dno tijesta probodite nekoliko puta vilicom i stavite na kratko u hladnjak. Pecite 15 minuta na 180 °C.

 

Bakalar 24-36 sati močite u hladnoj vodi. Zatim ga stavite u posudu i dodajte sok od limuna, papar, lovorov list, sol i zalijte vodom. Stavite posudu na štednjak i kuhajte dok ne zakipi. Nastavite kuhati još 5 minuta, a zatim isključite štednjak, poklopite i pustite da se bakalar ohladi u vodi. Kriškama kruha uklonite koru pa ih namočite u vodi, a zatim dobro ocijedite. Bakalar ocijedite, očistite meso, te ga usitnite. Dodajte usitnjeni češnjak, ocijeđ eni kruh i dobro izmiješajte te miješajući dodajte maslinovo ulje. Smjesu stavite u zdjelu i ručno umiješajte limunov sok, majonezu i vrhnje. Dodajte svježe mljeveni bijeli papar i sol. 

 

Rajčicu ogulite, odstranite sjemenke i narežite na manje kocke. Dodajte peršin, kapare, maslinovo ulje, sol i papar te sve dobro promiješajte. U pečene podloge od tijesta prvo stavite nadjev od bakalara, a na vrh dodajte žlicu marinirane rajčice. Po želji možete posipati naribanim parmezanom.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakNeobični popečci
Sljedeći članakVoćna fantazija
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.