Amarilis je cvijet koji se razvija iz lukovice, na dugoj mesnatoj cvjetnoj stapki na kojoj razvija po dva (u paru) cvijeta zvonastog oblika. Amarilis je poznat i pod nazivom Hippeastrum.

Tako Hipeastrum robustum razvija cvjetove jarko crvene boje i cvate u svibnju i lipnju. On je vrlo otporan i ne traži posebnu njegu.
Razni varijeteti amarilisa cvatu u vrlo atraktivnim bojama (bijela, roza, nježno narančasta, crvena, žuta). Raznim križanjima dobivene su različite varijacije u veličini i obliku, pa su poznate mini forme i visoke forme, duplih ili jednostavnih cvjetova.
U našim cvjećarnama, u pretpraznično vrijeme možemo kupiti ovu atraktivnu lončanicu. Popularna je gotovo kao i božićna zvijezda (Euphorbia pulcherrima).

Lončanica na dar

Ako na dar dobijete amarilis u cvatu, nemojte ga postaviti na sunčani (izravno sunce) prozor. Možete ga držati u svijetlom dijelu sobe, jer će vam tako cvijet duže trajati. Zalijevajte ga 1 – 2 puta tjedno i prihranjujte ga odgovarajućim hranjivom. Nastojte amarilis skloniti s propuha. On voli prozračno i svijetlo mjesto. Prozori okrenuti na sjever nisu pogodni za držanje amarilisa, jer na tom mjestu neće cvasti (ima premalo sunca).
Ako ste ljubitelj amarilisa i poželite ih uzgajati sami, onda je potrebno uložiti malo truda i brige oko ove lončanice. Vaš trud će biti nagrađen vrlo lijepim cvjetovima.
Osim što se možete pohvaliti svojim lončanicama u sobi, cvjetovi amarilisa mogu se koristiti i kao rezano cvijeće. U vrtu ili na balkonu mogu se amarilisi koristiti kao raskošni ukras ako veći broj lukovica sadite u veće cvjetne sandučiće ili neke ukrasne posude.

Sadnja lukovica

Ako ste tijekom jeseni kupili lukovice amarilisa posadite ih u cvjetne lonce, i to tako da 1/3 lukovice ostane iznad površine te ih dobro zalijte iza sadnje.
Oni koji su već imali posađene lukovice i držali su ih tijekom ljeta u vrtu, unose ih prije mraza u zatvoreni prostor, i to u prohladnu (oko 15 °C) tamnu prostoriju gdje ostaju oko 8 tjedana. Iza toga razdoblja iznose se na svjetlo u umjereno tople sobe (oko 20 °C).
Posađene lukovice u cvjetnim loncima ili većim ukrasnim posudama, stavite na toplo (17 – 20 °C) i sunčano mjesto. Počinje se pomalo (ne preobilno) zalijevati. Kada se pokažu pupovi, može se zalijevati malo više, ali ne tako da voda stoji u podlošku cvjetne posude. U to doba počinje se i sa prihranom. Za prihranu možete koristiti hranjivo koje koristite i za prihranu rajčica.
Tijekom cvatnje nastojte skloniti lončanice s izravnog sunca i zaštitite ih od propuha. Ocvale cvjetove uklonite tako da odrežete cvjetnu stapku čisto pri dnu.
Cvjetne lonce iza cvatnje i dalje držite na umjereno toplom i svijetlom mjestu. Listove uklonite tek kada požute i propadnu. Zalijevanje se opet smanjuje.
U proljeće, kada vani zatopli i prođe opasnost od mrazeva, cvjetne posude možete iznijeti u vrt ili na balkon. Odaberite sunčano mjesto ili laganu sjenu.
U ranu jesen prestaje se s prihranom i zalijevanjem. Prije mraza, kao što smo rekli, spremite cvjetne posude u prohladnu (15 °C) tamnu prostoriju gdje će ostati oko 8 tjedana. Nakon razdoblja mirovanja, sele se u svijetli i topliji prostor, počinje se sa zalijevanjem i rast kreće iznova.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje