Amarilis je cvijet koji se razvija iz lukovice, na dugoj mesnatoj cvjetnoj stapki na kojoj razvija po dva (u paru) cvijeta zvonastog oblika. Amarilis je poznat i pod nazivom Hippeastrum.

Tako Hipeastrum robustum razvija cvjetove jarko crvene boje i cvate u svibnju i lipnju. On je vrlo otporan i ne traži posebnu njegu.
Razni varijeteti amarilisa cvatu u vrlo atraktivnim bojama (bijela, roza, nježno narančasta, crvena, žuta). Raznim križanjima dobivene su različite varijacije u veličini i obliku, pa su poznate mini forme i visoke forme, duplih ili jednostavnih cvjetova.
U našim cvjećarnama, u pretpraznično vrijeme možemo kupiti ovu atraktivnu lončanicu. Popularna je gotovo kao i božićna zvijezda (Euphorbia pulcherrima).

Amarilis lončanica na dar

Ako na dar dobijete amarilis u cvatu, nemojte ga postaviti na sunčani (izravno sunce) prozor. Možete ga držati u svijetlom dijelu sobe, jer će vam tako cvijet duže trajati. Zalijevajte ga 1 – 2 puta tjedno i prihranjujte ga odgovarajućim hranjivom. Nastojte amarilis skloniti s propuha. On voli prozračno i svijetlo mjesto. Prozori okrenuti na sjever nisu pogodni za držanje amarilisa, jer na tom mjestu neće cvasti (ima premalo sunca).

Ako ste ljubitelj amarilisa i poželite ih uzgajati sami, onda je potrebno uložiti malo truda i brige oko ove lončanice. Vaš trud će biti nagrađen vrlo lijepim cvjetovima. Osim što se možete pohvaliti svojim lončanicama u sobi, cvjetovi amarilisa mogu se koristiti i kao rezano cvijeće. U vrtu ili na balkonu mogu se amarilisi koristiti kao raskošni ukras ako veći broj lukovica sadite u veće cvjetne sandučiće ili neke ukrasne posude.

Sadnja lukovica

Ako ste tijekom jeseni kupili lukovice amarilisa posadite ih u cvjetne lonce, i to tako da 1/3 lukovice ostane iznad površine te ih dobro zalijte iza sadnje. Oni koji su već imali posađene lukovice i držali su ih tijekom ljeta u vrtu, unose ih prije mraza u zatvoreni prostor, i to u prohladnu (oko 15 °C) tamnu prostoriju gdje ostaju oko 8 tjedana. Iza toga razdoblja iznose se na svjetlo u umjereno tople sobe (oko 20 °C).

Posađene lukovice u cvjetnim loncima ili većim ukrasnim posudama, stavite na toplo (17 – 20 °C) i sunčano mjesto. Počinje se pomalo (ne preobilno) zalijevati. Kada se pokažu pupovi, može se zalijevati malo više, ali ne tako da voda stoji u podlošku cvjetne posude. U to doba počinje se i sa prihranom. Za prihranu možete koristiti hranjivo koje koristite i za prihranu rajčica.
Tijekom cvatnje nastojte skloniti lončanice s izravnog sunca i zaštitite ih od propuha. Ocvale cvjetove uklonite tako da odrežete cvjetnu stapku čisto pri dnu.

Cvjetne lonce iza cvatnje i dalje držite na umjereno toplom i svijetlom mjestu. Listove uklonite tek kada požute i propadnu. Zalijevanje se opet smanjuje. U proljeće, kada vani zatopli i prođe opasnost od mrazeva, cvjetne posude možete iznijeti u vrt ili na balkon. Odaberite sunčano mjesto ili laganu sjenu. U ranu jesen prestaje se s prihranom i zalijevanjem. Prije mraza, kao što smo rekli, spremite cvjetne posude u prohladnu (15 °C) tamnu prostoriju gdje će ostati oko 8 tjedana. Nakon razdoblja mirovanja, sele se u svijetli i topliji prostor, počinje se sa zalijevanjem i rast kreće iznova.