Ako nikada niste imali ciklamu, pogriješili ste. Ovo ljupko i elegantno cvijeće svojim će prekrasnim bojama oživjeti svaki dom. U jednoj zimi ciklama će procvjetati i do 50 puta, cvjetovima jednim ljepšim od drugoga. Ciklame su uvijek bile omiljeno cvijeće, samo se s vremena na vrijeme mijenjala sklonost određenim bojama: ružičastoj, bijeloj, crvenoj, ili bijeloj s crvenim pramenovima.

Dugo vremena u modi su bile ciklame s velikim cvjetovima, danas nailazimo na ciklame s malim cvjetovima ali posebna mirisa. Plemenite i minijaturne ciklame danas ukrašavaju mnoge stolove, a osobito lijepo izgledaju u bijelim teglama ukrašenim vijencima od bršljana. Čak i različiti oblik listova, glatki, nakovrčani ili resasti, predstavlja promjenu:

• Ciklame cvjetaju elegantno poput orhideja.
• Svaka ciklama, sama za sebe, izgleda posebno, a osobito su lijepe ako ih grupiramo. U jesenskim balkonskim sandučićima veselo cvjetaju uz žalosne minijaturne borove i crnice.
• Ciklame dulje traju ako teglu napunite dopola zemljom i na nju stavite biljku zajedno s njezinim vlastitim loncem. I kod balkonskih sandučića ova se metoda pokazala opravdanom.
• Ciklame se dobro slažu s bršljanom, zimzelenom, paprati, različitim puzavicama, ali i s kaduljom i lavandom, biljkama, čiji su listovi sivkastozeleni.
• Ciklame se sade potkraj kolovoza, najbolje im odgovara položaj okrenut prema istoku, gdje će i procvjetati, kasnije tijekom godine, sunce im neće smetati. Isto tako, jesen najradije provode na zaštićenu mjestu.
• Ciklame se dobro snalaze i u vazi; profesionalni vrtlari upotrebljavaju sorte s dugačkim i snažnim stapkama, a za kućnu sadnju poslužit će i lonačnice.
• Bijeli cvjetovi ukrašavaju vjenčane bukete, crveni svijetle i adventskim vjenčićima dok bijeli i crveni, zajedno s grančicama imele, najavljuju božićni ugođaj.
• Ne režite cvjetne stapke, već ih snažnim pokretom otrgnite od gomolja, pritom ga držite drugom rukom.
• Cvjetovi će se zadržati dva do tri tjedna u vazi ako stapku razrežete u obliku križa. Na taj način biljci ćete olakšati upijanje vode.

Ciklame otporne na hladnoću

Ciklame s listovima poput bršljana (Cyclamen hederifolium) cvjetaju ružičastim i bijelim cvjetovima ujesen i slaba su mirisa. Korijen je promjera oko 20 cm ili više, a biljke mogu doživjeti i do 30 godina. Stari primjerci s velikim korijenjem mogu nas iznenaditi i s više od 200 cvjetova godišnje. Listovi koji su srebrnkastozeleni podsjećaju na bršljan. Ova vrsta ciklama dobro uspijeva u kamenim vrtovima, ispod drveća i grmlja, kao divlji srodnik.

Europske ili ljetne ciklame

(Cyclamen purpurascens) cvjeta crveno od ranog ljeta do jeseni i miriši. Listovi su srcolika oblika, s gornje strane srebrnkaste a s donje crvene boje. Dobro uspijeva u kamenim vrtovima, parkovima i prirodnim rezevatima.

Ciklame koje cvjetaju u zimskom razdoblju

(Cyclamen coum) cvjetaju u tamnocrvenoj, ružičastoj i bijeloj boji, od kasne zime do proljeća. Srcoliki listovi tamnozelene su boje sa srebrnkastim šarama. Traže sunčane, zaštićene položaje.

Ovako će uspijevati kako treba

Profesionalni vrtlari često sade ukrasne sorte ciklame u premale lonce, kako bi uštedjeli mjesto. Zemlja “curi” preko rubova a velika većina vode iscurit će za zalijevanja. Pomozite vašoj biljci, presadite je u veći lonac, po potrebi joj dodajte zemlje ali ne s gornje strane, kako bi korijen i dalje bio na višem položaju kao i prije. Svjetlo mjesto na prozorskoj dasci pobrinut će se da ciklama dugo cvjeta i dobro uspijeva. Osobito dobro ciklame se osjećaju u hladnom prostoru, kao što su spavaće sobe, stubišta ili zimski vrt.

Optimalnima se smatraju temperature od 13 do 18 °C, ali ciklame iz novog uzgoja ipak vole malo višu temperaturu. Biljke koje uzgajate na svjetlom i hladnom mjestu cvjetaju i 6 tjedana, a ponekad i dulje. Čim je u prostoriji u kojoj držite ciklame toplije i tamnije, to prije će vaša ciklama uvenuti. Neki ljubitelji ciklama kupuju mini ciklame u majušnim teglama, koje smještaju između dvaju stakala kao što se to nekad činilo. Na taj način ciklame rastu na svjetlom i hladnom mjestu, uljepšavajući ukućanima zimske dane svojim krasnim cvjetovima.

Razmnožavanje

Ciklame možete razmnožavati uz pomoć sjemena. Tijekom sjetve divljih sorata lako ćete uzgojiti biljku iz sjemena, dok je kod ciklama iz tegli to rijetko. One se samooplođuju i zato im je potreban tuđi cvjetni prah koji će ih oprašiti. Ako kod kuće imate više različitih sorata i želite pomoći kod oprašivanja, upotrijebite kist i cvjetni prah prenesite s biljke na biljku. Na taj će način brzo sazrijeti kapsule sa sjemenom. Iz svakog sjemena razvit će se jedinstvena biljka koja će naslijediti oblik cvjetova, boju ili miris, jednog od roditelja.

Savjeti kod kupovine

Ciklame reagiraju osjetljivo na tamna, topla mjesta izložena propuhu. Ne trošite novce na biljke koje se prodaju u samoposluživanjima, jer će to veselje kratko trajati. Biljke iz rasadnika “preživjet” će stres (nedostatak svjetla i topline) koji ih očekuje, bolje od primjeraka iz robnih kuća i samoposluživanja. Ciklame dobre kvalitete imaju snažne listove. Listove razmaknite i promotrite korijen. Ako je čvrsto zasađen u zemlju s malim pupoljcima, u obliku pereca, kupite je. Korijen koji nema barem desetak malenih cvjetova u rezervi, ne vrijedi niti novčića.

Kada ….

• Biljka pruža svoje stapke jako daleko a cvjetovi i listovi rastu jedni preko drugih, tada je biljci pretoplo.
• Kada biljka kasno i premalo cvjeta, oblikuje velike cvjetove i ne traje dugo, tada ima previše dušika.
• Kada mladi listovi ostaju maleni, izgledaju žuto a rubovi im se savijaju prema gore, s gnojenjem se počelo prerano a vrlo vjerojatno i previše.

O ciklamama – razno

• Ciklame su za ljude otrovne. Korijen sadržava puno saponina, osobito ciklamina. Kao smrtna doza računa se 8 g korijena.
• Začep se također rješavao uz pomoć ciklama, ali vrlo riskantno jer je ponekad u pitanju bio i život.

Njega zimi

Kako bi lijepo cvjetale, ciklame je potrebno i zimi gnojiti, pod uvjetom da ih držite na hladnom i toplom. Profesionalni vrtlari često daju svojim mladim biljčicama nešto hrane prilikom presađivanja. Gnojite ih tri do četiri tjedna nakon kupnje, jedanput tjedno organskim gnojivom. Kod zalijevanja se držite pravila ne presuho i ne prevlažno, redovito ali umjereno. Uklonite višak vode iz tanjurića kako korijen i gomolj ne bi trunuli. Višak vode ne samo da pospješuju gljivične infekcije, već odgađa cvjetanje. Uklonite požutjele listove. Jednom rukom pridržite gomolj, a drugom otrgnite požutjelu stapku. Ostane li batrljak stapke, popljesnivit će.

Njega ljeti

Nakon što je dala sve od sebe, ciklama u proljeće “ostaje bez daha”, listovi joj žute. Prestanite je gnojiti i zalijevati, i nemojte je baciti na smetište! Biljka zahtijeva pauzu, mir u sjenovitu dijelu vrta, kako bi prikupila novu snagu a tada će ponovno nastaviti sa cvjetanjem. Potkraj svibnja počupajte požutjele listove. Biljka će najbolje provesti ljeto na mjestu zaštićenu od sunca i kiše, ispod drveta, živice ili krova na sjevernoj strani kuće. Zaboravite na svoju ciklamu u idućim tjednima. Posljednji listovi rastu a gomolj započinje s ljetnim snom. Svaki pokušaj zalijevanja samo će smetati. Za jako sušnih godina, početkom kolovoza zemlju lagano zalijte. Kad se ujesen pojave prvi listovi, započnite sa zalijevanjem i gnojenjem.