Rod hortenzija (Hydrangea) broji više od 70 različitih vrsta koje su porijeklom uglavnom iz južne i istočne Azije, Kine, Koreje, Japana i Indonezije, a nekoliko je vrsta hortenzije porijeklom iz Sjeverne i Južne Amerike.

Najpoznatija vrsta je velelisna hortenzija – Hydrangea macrophylla, poznata po svojim krupnim loptastim cvatovima koji su ispunjeni sterilnim cvjetovima. Ova vrsta poznata je i po tome što joj cvjetovi mogu mijenjati boju od crvene preko ružičaste i ljubičaste, sve do plave, ovisno o pH reakciji tla. No u hortikulturi se koristi još nekoliko vrsta koje su kod nas nezasluženo manje poznate. Ova vrsta može narasti u visinu do 8 metara, a može biti oblika grma ili manjeg stabla, iako postoje i kultivari niskog rasta koji dosežu svega 120 cm. Cvate ljeti od kraja srpnja do kraja rujna, no suhi cvjetovi se zadržavaju i tijekom jeseni.

Podnosi različite tipove tla, od pjeskovitih, pa sve do glinenih, a može uspijevati i na močvarnom tlu. Rast će na kiselom, lužnatom i neutralnom tlu te podjednako dobro na sunčanim i lagano sjenovitim položajima. Izrazito je otporna na hladnoću te podnosi niske temperature do -40 °C. Cvjetovi su sitni, no ima ih mnoštvo u gustom stožastom cvatu. Primarno su bijele boje, no često ta boja starenjem cvjetova prelazi u žuto-zelenu, ružičastu, crvenu ili potpuno zelenu po čemu i razlikujemo pojedine kultivare. Neki od poznatijih kultivara su: ‘Phantom’, ‘Vanille Fraise’, ‘Limelight’ ‘Pinky Winky’, ‘Firelight’ i patuljasti ‘Little Lime’.

H. paniculata ‘Vanille Fraise’

Hrastolisna hortenzija

(Hydrangea quercifolia)

Svojim rastom oblikuje gust, uspravan, široko zaobljen, polulistopadni grm. Vrsta je poznata po tome što ljeti stvara piramidalne metlice bijelih cvjetova na granama prekrivenim velikim tamnozelenim listovima. Lako se uzgaja na plodnim, srednje vlažnim, dobro dreniranim tlima. Može rasti i na izloženim  osunčanim položajima ili u polusjeni. Ova vrsta voli vlažno tlo, pa je malčiranje ljeti korisno pri zadržavanju vlage u tlu.

Potpuno je otporna, podnosi temperature do -28 °C.). Vrsta je dobila ime po specifičnom izgledu lista koji nalikuje hrastu. Vrsta ne mijenja boju cvjetova ovisno o reakciji tla, no bijeli cvjetovi kako stare znaju poprimiti lagano ružičaste nijanse te zatim prelaze u zelenu boju. Dodatna prednost ove vrste je što joj listovi u jesen poprimaju zagasito crvene i purpurne nijanse, a ako raste zaklonjena ispod crnogoričnih stabala ili uz kuću listove neće izgubiti sve do proljeća. Postoje i kultivari ove vrste koji se odlikuju dvostrukim cvjetovima kao što su ‘Snowflake’ i ‘Snowcicle’ te kultivari ‘Gatsby Pink’ i ‘Ruby Slippers’ kod kojih cvjetovi starenjem poprimaju ružičastu i crvenu boju.

Hydrangea quercifolia ‘Snowcicle’

Planinska hortenzija

(Hydrangea serrata)

Po svemu je vrlo slična klasičnoj, velelisnoj hortenziji osim po obliku cvatova, kod ove vrste oni nisu puni i loptasti već su plosnati poput tanjura. Uz rub cvata nalaze se krupni sterilni cvjetovi dok je središte ispunjeno sitnim fertilnim cvjetovima koji privlače oprašivače. Raste kao rahli listopadni grm koji bez rezidbe može doseći 3 metra u visinu i širinu. Boja cvjetova odražava pH tla u kojem biljka raste i cvjetovi su ružičasti u neutralnom do alkalnom tlu, a plavi u kiselom tlu.

Cvate od srpnja do kolovoza. Tolerira većinu tipova tla, a najbolje uspijeva na dobro dreniranom ilovastom tlu. Uspijeva na punom suncu ili u polusjeni. Ako se uzgaja na području s vrlo malo padalina potrebno je osigurati zasjenu u najtoplijem dijelu dana. Potpuno je otporna na niske temperature do -28 °C.

Hydrangea serrata ‘Daredevil’

Hortenzija  penjačica

(Hydrangea petiolaris)

Hortenzija penjačica može se pronaći i pod nazivom Hydrangea anomala subsp. petiolaris, a listopadna je vrsta koja naraste i do 18 metara. Listovi su jajoliko-srcoliki, tamnozeleni, a u jesen poprimaju intenzivno žute nijanse. Mirisni bijeli cvjetovi u plosnatom cvatu pojavljuju se u kasno proljeće do ranog ljeta. Najbolja tla za rast ove vrste su bogata, plodna, vlažna tla koja su dobro drenirana. Dobro uspijeva u polusjeni i potpunoj sjeni.

Podnosi puno sunca samo ako se uzgaja na stalno vlažnim tlima. Pričvršćuje se pomoću zračnog korijena i raste na zidovima ili deblima drveća. Potpuno je otporna, na niske temperature do -34.4 °C. Posebno se ističu kultivari obojenih listova poput ‘Silver Lining’ koji je bijelog obruba i žuto obrubljenih listova ‘Miranda’.

Hydrangea petiolaris ‘Miranda’

Hrapava hortenzija

(Hydrangea aspera)

Naziv hrapava odnosi se na njene listove koji su gusto pokriveni dlačicama, posebno s donje strane. Zbog toga i boja listova djeluje zagasito zeleno. Cvatovi su slični onima kod planinske hortenzije – plosnati su , no ne mijenjaju boju ovisno o reakciji tla nego su najčešće plavo-ljubičasti u središtu s vanjskim bijelim cvjetovima. Prepoznatljiva je i po crvenkastoj kori koja se na starijim granama ljušti tijekom zime, što je upečatljivo kada je biljka bez listova.

Raste grmoliko i uspravno do 3 metra visine i širine. Najpoznatiji kultivar ove vrste je ‘Hot Chocolate’ prepoznatljiv po tome što su mladi listovi bakrenasto-crveni, a u starosti zadržavaju crvenu boju s donje strane lista. Također su mu rubni cvjetovi nešto krupniji te ružičaste, a ne bijele boje kao kod izvorne vrste.

Hydrangea aspera ‘Hot Chocolate’ cvijet

Izvor: Gospodarski kalendar