Jaglac (Primula acaulis (L.) Hill, sin. Primula vulgaris subsp. Vulgaris) podvrsta je vrste Primula vulgaris Huds. Primarno potječe s povezanog lanca regija cijele Europe pa sve do zapadne strane planine Kavkaz i područja Libanona. Riječ je o dvogodišnjoj vrsti koja prve godine rasta i razvoja ostaje u obliku rozete te cvjeta tek iduće sezone u proljeće.

Međutim, postoje brojni kultivari ove vrste koji su dobiveni sa svrhom zimske cvatnje u vrtu ili zaštićenom prostoru poput grijanog plastenika, ali i zatvorene prostorije. Listovi ove vrste nalaze se u obliku rozete te su nešto tamnije zelene boje s mjehurastom teksturom koja je na dodir glatka.

Primula acaulis serija Sirococco

Serija Sirococco javlja se u sedam raznih boja pri čemu svaki cvijet ima resasti rub koji ima nešto svijetlije obojenje. Cvjetovi mogu biti žute boje, u nijansama roza, roza-ljubičaste i ljubičaste boje. Listovi su uspravni, tamnozelene boje koji su u lijepom kontrastu s bijelim rubovima cvijeta. Kultivari ove serije podnose grijane prostore, ali isto tako mogu rasti i na otvorenom. Cvatnja kreće od siječnja do ožujka te traje negdje do svibnja.

Primula acaulis serija Marli (Foto: Mihael Kušen)

Primula acaulis serija Marli

Ova serija također se javlja u sedam raznih boja: bijeloj, žutoj, žutoj s roza rubovima, naranasto-roza te tamno crvenoj, roza, roza-ljubičastoj s prošaranim svjetlijim nijansama po rubovima. Listovi su zelene boje sa zaobljenim vrhovima u rozeti. Kultivari ove serije podnose grijane prostore, ali ,,komotnoʺ mogu rasti i u vrtu. Cvjetovi se javljaju krajem prvog i početkom drugog mjeseca te ostaju na biljci sve do svibnja.

Primula acaulis serija Belarina ‘Carmen’ (Foto: Mihael Kušen)

Primula acaulis serija Belarina ‘Carmen’

Primula acaulis serije Belarina ‘Carmen’ posebne je ljepote zbog svog crveno-ljubičastog cvijeta nalik ruži zbog brojnih latica. Lapovi koji sliče listovima i okružuju svaki cvijet svijetlo zelene su boje te pridonose ljepoti cvijeta. Cvate tijekom ožujka, travnja i svibnja i pogodnija je za vanjsku sadnju, iako može služiti kao ukrasna lončanica na prozoru.

Primula veris kultivari (Foto: Mihael Kušen)

Primula veris Goldnugget (Foto: Mihael Kušen)

Primula veris L.

Vrsta Primula veris L. porijeklom je iz područja Europe do Sibira i Irana, Alžira. To je višegodišnja vrsta koja uglavnom raste u biomu umjerenog geografskog pojasa. Osim svoje ukrasne vrijednosti, koristi se kao lijek i hrana. Najčešće je visoka između 15 i 25 cm. Cvjetovi su mali, mirisni, ljevkastog oblika i svijetlo žute boje te su na stabljici u grozdastom cvatu. Njezini rizomi se najčešće koriste kao sredstvo za iskašljavanje. Cvjetovi se koriste protiv migrene nesanice i anksioznosti dok su listovi puni vitamina C pa se koriste za hipo ili avitaminozu vitamina C. Neki od primjeraka ove vrste su Primula veris serija ‘Goldnugget’, Primula veris ‘Sunset Shades’, Primula veris ‘Gold Lace Group’.

Primula auriculata Lam.

Primula auriculata  višegodišnja je vrsta čije porijeklo seže od područja Turske pa sve do područja Afganistana. Raste u umjerenom klimatu i cvjetovi su zanimljive svijetlo ljubičaste, roza boje, sa žutom bazom latice, odnosno svijetlim središtem cvijeta. Cvjetovi su raspoređeni kuglasto na stabljici dugoj 8-40 c (ovisno o kultivaru) u štitastim cvatovima. Listovi su svijetlije zelene boje primjerice u usporedbi s listovima vrste Primula acaulis. Isto tako listovi u rozeti su uži i šiljasta vrha, nazubljeni, ovalno-lancetasti te baršunasta izgleda.

Primula denticulata (Foto: freepik.com)

Primula denticulata Sm.

Vrsta Primula denticulata izvorno potječe s područja između Afganistana i Kine, te s područja Mjanmara. Vanjskim morfološkim izgledom podsjeća na prethodno navedenu vrstu Primula auriculata. Glavna razdioba između ove dvije vrste jest boja cvjetova i visina stabljike. Naime, vrstu Primula denticulata obilježava između ostaloga bijela i plava boja cvjetova dok se ona ne javlja kod vrste Primula auriculata. Isto tako, postoje kultivari ljubičaste i roza boje. Visina stabljike iznosi 20-30 cm. Kada je posađena zajedno u grupama izgleda vrlo atraktivno. Preferira ista staništa kao i vrste Primula japonica te Primula vialii te cvjeta u rano proljeće dajući sjenovitim područjima u vrtu efektan izgled.

Primula auriculata (foto: ukrbin.com)

Primula vialii Delavay ex Franch.

Prirodno stanište višegodišnje vrste Primula vialii su brdska i planinska područja. Porijeklom je iz Kine. Karakteriziraju je sitni, roskasto-ljubičasti cvjetovi koji su u crvenom pupu na vrhu klipa. Otvaraju se odozdo prema gore čime stvaraju poseban vizualni efekt. Stabljika je uspravna i izdiže se iz rozete zelenih listova koji su pri tlu. Visoka je oko 30-45 cm, a cijela biljka se širi u rasponu od 22 do 30 cm. Cvjeta početkom i sredinom ljeta te preferira djelomično sjenovita područja s vlažnim ocjeditim tlima. Kultivari se javljaju u roza, ljubičastim nijansama te u bijeloj boji.

Primula vialii (foto: planttekoop.nl)

Primula japonica A.Gray

Vrsta Primula japonica porijeklom je iz Japana i Kurilskih otoka. Riječ je o višegodišnjoj vrsti koju karakteriziraju atraktivni vijenci cvjetova u nijansama bijele, nježno roza te ljubičaste i crvene boje, svaka ovisna o kultivaru. Cvjeta krajem proljeća, početkom ljeta. Može doseći visinu od 30-60 cm i promjer od 30 cm.

Primula japonica (foto: proctorsnursery.co.uk)

Baš kao i vrsta Primula vialli preferira sjenovito stanište na kojem je tlo vlažno, dobro drenirano i bogato humusom. Zanimljivo je da ova vrsta u hladnijim klimatima može podnijeti izlaganje izravnom suncu.