Orezivanje ruža nužan je zahvat kako bi umjesto starih, tankih grana izrasle nove. Ovim zahvatom osiguravamo ruži da se pravilno razvije nakon zimskog sna. Ruže zaista nisu zahtjevne za uzgoj i uspijevaju uz minimalno njege i truda. Iako je i iskusnim vrtlarima rezidba zastrašujuća, mnogi stručnjaci slažu se kako je vrlo teško potpuno ,,uništiti” ružu te kako ona brzo ,,preraste” greške u orezivanju.

Na iznenađenje svima koji smatraju kako oko ruža ima puno posla, iznenadit ćete se činjenicom da modernim ružama ne treba toliko orezivanja i njege koliko mislite. Većina vrsta ruža orezuju se u proljeće čim temperature zraka porastu. Orezivanje ruža se najčešće krene obavljati krajem ožujka pa sve do kraja travnja jer tada kreće rast novih izbojaka. Kako bi najlakše odredili kad je pravo vrijeme za proljetnu rezidbu pričekajte da krenu tjerati prvi izboji, tako nećete odrezati izboj za koji ste možda mislili da je smrznuo.

Proljetno – glavno orezivanje ruža

Na proljeće kad prođu opasnosti od snijega i proljetnih mrazeva pristupa se pravoj rezidbi. Promatrajte pupoljke na ružama i rezidbu krenite obavljati prije nego se počinju pokazivati cvjetovi.

Koraci u rezidbi

1. Uklonite lišće kako bi dobili uvid u strukturu grma. Ovim korakom uklanjate i sve štetnike te bolesti koji su prezimili na lišću.

2. Odstranite sve suhe, krhke, bolesne i oštećene izboje i ocvale metlice jer tim zahvatom pomlađujemo grm biljke. Poželjno je u razini tla ukloniti oko 30 % izboja.

3. Ostali izboji se režu na visinu 40-60 cm. Obratite pažnju ima li starih, debelih izboja koji na sebi nose ocvale grane (izgleda kao metlica), a nisu potjerali novi, mladi izboji. Ako uočite takve izboje, otpilite ih pilom.

4. Uklonite sve izboje koji su tanji od olovke jer ovakve grane stvaraju malo cvjetova.

5. Uklonite grane koje se križaju unutar grma kako bi omogućili strujanje zraka.

6. Rezove napravite po kutom od 45°, pola centimetra iznad pupoljka koji je okrenut prema vanjskoj strani biljke.

7. Nagib reza mora biti na suprotnu stranu od pupa tako da se voda ne skuplja na pupu.

8. Kod floribunda, čajevki, patio i mini ruža odstranite sve odumrle grane što bliže tlu, potom sve grane koje rastu prema sredini grma.

9. Krajnji je cilj formirati “V” oblik ili oblik vaze.

Za floribunde i za čajevke, izdanke je potrebno prikratiti na duljinu od 20-30 cm budući da se cvjetovi formiraju na mladim izdancima. Uklonite sve izdanke do račvanja koji su suhi i bolesni ili presijecaju druge izdanke. Preostale izdanke režite na duljinu od 20-30 cm. Manje slabije izdanke kod čajevki skratite na 10 cm, a kod  floribunda na 15 cm. Ako se ove vrste ne orežu, dolazi do zapetljanja grana, a posljedica je vrlo malo cvjetova.

Obje vrste cvatu nekoliko puta godišnje. Čajevke obično imaju samo jedan cvijet po stabljici, a cvatu 3-4 puta tijekom godine (od ljeta do kasne jeseni). Floribunde imaju više cvjetova po stabljici te također cvatu nekoliko puta godišnje od ljeta do jeseni. Kod ruža penjačica primjenjuju se slični principi rezidbe, ali u samoj strukturi ove vrste ruža razlikujemo glavne i bočne izdanke. Glavne izbojke ne režite, izuzev bolesnih i suhih. Ruže penjačice svu svoju energiju ulažu u rast i cvatnju, pa ako je potroše na ponovno tjeranje glavnih grana, cvatnja može izostati. Bočne izdanke orežite do 2/3 ukupne duljine. Kako bi povećali cvjetnost, orezane izdanke povežite u horizontalni položaj.

Armatura za ruže penjačice

Armaturu je potrebno postaviti 45 cm od razine tla gdje ide najniža žica. Iduća žica postavlja se 30 cm iznad prve žice. Mlade izdanke potrebno je nježno horizontalno uviti između stupova i žica. Grmolike ruže cvatu nekoliko puta godišnje. Ove ruže mogu imati bujan rast pa ih je potrebno obuzdati orezivanjem. U proljeće potpuno odstranite osušene i bolesne izboje, dok ostale prikratite za 1/3. Najbolje bi bilo ostaviti 3-7 stabljika duljine 40-60 cm. Tijekom rasta potrebno je orezivati ocvale cvjetove te tako poticati tjeranje novih izboja i ponovnu cvatnju. Glavnu rezidbu potrebno je obaviti na proljeće, no sve oštećene grančice ili bolesne dijelove uklonite čim ih uočite.

Ruže stablašice obavezno je orezati na jesen kako ih snijeg ne bi polomio. Kuglaste forme orezuju se kao čajevke, a kod padajućih oblika grane skratite na pola. Na proljeće se uklanjaju sve odumrle i oštećene grane, obavezno se uklanjaju bolesni i oštećeni izdanci, ocvali cvjetovi te krive i slabe grane. Rez mora biti nakošen na suprotnoj strani od pupa. Glavne mladice skrate se na 20-25 cm, a bočne za 1/3. Kod padajućih formi orezivanje je ograničeno i svodi se na uklanjanje starih grana.

Kod mini i patio ruža karakterističan je snažan rast i dobra cvatnja svake godine. Obje vrste zahtijevaju blagu rezidbu. Nakon svake cvatnje potrebno je odstraniti ocvale cvjetove i na dnu ocvale grane ostaviti 4 izboja (listića). Potrebno je ukloniti sve odumrle izboje. Orezuje se pod kutom od 45 stupnjeva, pola centimetra iznad listića. Orezivanje je najčešće ograničeno na skraćivanje slabijih izboja.