Sigurno ste se našli u situaciji da ste barem jednom poželjeli grm koja vam se svidio posaditi i u svome vrtu. Najčešće u tom slučaju možete otići do nekog vrtnog centra i tamo kupiti ono što želite. Međutim, možda nećete naći baš tu vrstu, ako vam treba više biljaka, takvo rješenje može biti prilično skupo. U tom slučaju puno je jednostavnije razmnožiti grm reznicama.

Razlikujemo tri vrste reznica: zelene, kojima biljke možemo razmnožavati do sredine ljeta; poludrvenaste koje se uzimaju do jeseni i drvenaste kojima se razmnožava većina listopadnih vrsta, a uzimaju se od jeseni nakon opadanja lišća.

Brojne su vrste zimzelenih grmova koje se od sredine ljeta na jednostavan način mogu razmnožiti reznicama. Razmnožavanje reznicma samo je jedan način vegetativnog razmnožavanja kojim se razmnožava najveći broj biljnih vrsta.

Kako pravilno uzeti reznicu i kako razmnožiti grm reznicama?

Slijedite navedene upute i sigurno ćete uspjeti.

S odabranog grma u rano jutro odrežite nekoliko reznica dužine 10 do 15 cm. Rez neka bude ispod koljenca, zadebljanog mjesta na izboju. Kod uzimanja reznica rez mora biti ravan i čist, pa je za uzimanje reznica potreban oštar nož, dok škare nisu pogodne.

Naime, tupe škare gnječe tkivo reznice, čime se otežava ukorjenjavanje i sama reznica je podložna napadu bolesti. Reznice odmah po uzimanju treba posaditi, no ako ih treba transportirati, umotajte ih u vlažni papir i stavite u plastičnu vrećicu. S ubranih reznica uklonite sve listove s donjeg dijela, a kod bujnih vrsta gornje listove skratite na pola. Listove nemojte trgati, već ih odrežite oštrim nožem, što bliže stabljici.

Lončiće ispunite supstratom. Na tržištu se nalaze posebne mješavine upravo za ukorjenjavanje, a možete ga pripremiti i sami. Dovoljno je pomiješati jednake dijelove treseta i perlita, a ako nemožete nabaviti perlit, zamijenite ga pijeskom. Donji dio reznica umočite u praškasti hormon za ukorijenjavanje. Štapićem načinite rupicu u supstratu i u nju stavite reznicu. Lagano pritisnite supstrat oko reznice. Reznice dobro zalijte. Koristite prskalicu (sprej bočicu) kako bi dobili finu vodenu maglicu jer jači mlaz vode može pomaknuti reznice.

razmnožavanje grma reznicama
Reznica šimšira

Ako nemate posebni plastenik za ukorijenjavanje, lončiće s reznicama pokrijte prozirnom plastičnom vrećicom ili folijom koja će čuvati stalnu zračnu vlagu. Kasnije, vrećicu ili foliju povremeno skinite kako bi prozračili reznice. Na taj način spriječit ćete njihovo truljenje. Kako ukorijenjavanje bude napredovalo, a to je vidljivo po rastu mladih listića, vrećicu ili foliju potpuno treba ukloniti kako bi se biljčice polako privikavale na vanjske uvjete. Kad su se reznice ukorijenile, mlade biljke presadite u pojedinačne, veće lonce, u kojima će rasti još neko vrijeme do sadnje na stalno mjesto.

reznice lavande razmnožavanje
Četkovac je zanimljiva vrsta koja nije previše zastupljena

Grmovi koji se uzgajaju pomoću reznica

Grmovi koji se razmnožavaju poludrvenastim reznicama: medvjetka (Arctostaphylos), aukuba (Aucuba), žutika (Berberis), ljetni jorgovan (Buddleia), šimšir (Buxus), neke sorte kamelija (Camelia), tekoma (Campsis), četkovac (Callistemon), pavitina (Clematis), dunjarica (Cotoneaster), likovac (Daphne), vrijesak (Erica), hibiskus (Hibiscus rosa – sinensis), božikovina (Ilex), lovorvišnja (Laurus), lavanda (Lavandula), mahonija (Mahonia), oleandar (Nerium), pajasmin (Philadelphus), pitospora (Pittosporum), ružmarin (Rosmarinus), brnistra (Spartium junceum), suručica (Spiraea), dubačac (Teucrium), udikovina (Viburnum).

reznice lavande razmnožavanje
Reznice lavande

reznice razmnožavanje
Reznice anđeoske trublje (brugmansije)

kako razmnožiti grm reznicama
Anđeoske trublje imaju predivan cvat

kako razmnožiti grm reznicama
Mahonija je iznimna dekorativna vrsta

razmnožavanje grma reznicama
Prekrasnu tekomu lako je razmnožiti reznicama

Njega reznica

Reznice u posudi trebaju biti odmaknute jedna od druge, tako da se međusobno ne dodiruju, što sprječava pojavu bolesti. Najbolje je da se svaka reznica nalazi u svome lončiću. Idealna temperatura za ukorjenjavanje kreće se od 22 do 27° C, a vlaga zraka oko 80%. Njega se sastoji od redovitog prskanja i povremenog prozračivanja. Tijekom zime lončiće s reznicama treba smjestiti u hladno klijalište ili staklenik, a dobro će poslužiti negrijani hodnik, veranda i sl. Zimi treba paziti da se supstrat u lončiću potpuno ne osuši i redovito treba uklanjati otpale listove.