Kukurijeci su među najranijim cvatućim trajnicama,a cvjetovi su im nalik ružama. Vrtlari ih posebno cijene zbog njihovog zimskog i ranog proljetnog razdoblja cvatnje. Vrlo dobro podnose mraz, a mnogi su zimzeleni. U našim krajevima vrsta Helleborus niger može cvjetati na otvorenom u vrijeme Božića. Kod nas je poznat još i kao zimska ruža, božićna ruža. U hladnijim će se zonama kukurijek probiti kroz smrznuto tlo, rano u proljeće. Njegovo lišće ostaje privlačno i ljeti pa su pogodne za masovnu sadnju, a idealni su za šumske vrtove jer izvrsno podnose sjenu.

Rod Helleborus, kukurijek, obuhvaća približno 20 vrsta zeljastih ili zimzelenih višegodišnjih cvjetnica iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae).

 class=
Helleborusu orientalisu je prirodno stanište u šumi
 class=
Kukurijek se može uspješno uzgajati kao lončanica

Hellleborus orientalis je najpopularniji

Vrsta H. argumenttifolius, korzikanski kukurijek je robusna biljka s blijedozelenim cvjetovima u obliku čaše i atraktivnim kožnatim lišćem, čest je u uzgoju. Takav je i smrdljivi kukurijek (H. foetidus) koji ima male, zvonolike cvjetove skupljene u viseće nakupine, blijedozelene boje, često obrubljene kestenjastom bojom, koja je u suprotnosti s tamnim zimzelenim lišćem. H. foetidus Wester Flisk, s crveno rumenim cvjetovima i cvjetnim stapkama, sve je popularniji kao i novije selekcije sa zlatno-žutim lišćem. Takozvana božićna ruža (H. niger), tradicionalno je omiljeni kukurijek u vrtu, cvate čisto bijelim cvjetovima u prosincu i siječnju. Na tržištu su dostupni i kultivari s velikim cvjetovima, kao i selekcije s ružičastim i dvostrukim cvjetovima. Najpopularniji kukurijek za vrt je vrsta H. orientalis i njegovi šareni hibridi, H. × hybridus (korizmena korizma). Cvatu u rano proljeće, oko razdoblja korizme, a često su poznati i kao korizmeni kukurijek, orijentalni kukurijek ili korizmene ruže. Izvrsni su za unašanje rane boje na sjenovite zeljaste granice i područja između listopadnog grmlja i pod drvećem.

Oplemenjivanje vrste H. orientalis i nekoliko drugih blisko povezanih vrsta i podvrsta znatno je poboljšano, a raspon boja cvjetova koji se sada protežu od sive, gotovo crne, tamnoljubičaste i boje šljive, preko bogate crvene i ružičaste na žutu, bijelu i zelenu. Vanjska površina čašica često je zeleno obojena, a kako cvijet stari, obično postaje zeleniji iznutra i izvana. Pojedini cvjetovi često ostaju na biljci mjesec dana ili više. Nedavni uzgojni programi također su stvorili biljke s dvostrukim cvjetovima. Razne vrste ovog roda potječu iz Europe i Azije. Najveća koncentracija vrsta javlja se na Balkanu.

Crni kukurijek

Crni kukurijek, Helleborus niger obično se naziva božićnom ružom, zbog stare legende da je niknuo u snijegu od suza mlade djevojke koja nije imala dar za novorođenog Krista u Betlehemu.

Opisao ga je Linne 1753. godine. Latinski naziv niger (crni) može se odnositi na boju korijena. Postoje dvije podvrste: H. niger niger i H. niger macranthus, koji ima veće cvjetove (do 9 cm promjera). U prirodi se H. niger niger uglavnom nalazi u planinskim područjima u Švicarskoj, južnoj Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i sjevernoj Italiji. Helleborus niger macranthus nalazi se samo u sjevernoj Italiji i možda susjednim dijelovima Slovenije.

Crni kukurijek je zimzelena biljka s tamnim kožastim listovima na stabljikama visokim 23–30 cm. Veliki cvjetovi, nalaze se na kratkim stapkama od sredine zime do ranog proljeća, uglavnom su bijeli, povremeno s ružičastim odsjajem. Vrhovi latica mogu biti rumene ili zelene boje, a tu je i istaknuto središte žute boje.

Kako uzgojiti kukurijek?

Kukurijek prirodno raste u sjeni listopadnog drveća u šumama umjerenog pojasa. Stoga za uspješan uzgoj traži djelomičnu sjenu. Otporan je na niske temperature. Tlo treba biti bogato organskom tvari i ocjedito. Najviše mu odgovara tlo neutralne do blago kisele reakcije, umjereno vlažno. Kad se dobro razraste, kukurijek može podnijeti povremenu sušu. Prilikom sadnje potrebno je u tlo dodati dosta zrelog stajskog gnoja ili zrelog komposta, a za obilnu cvatnju redovito prihranjivati u proljeće i jesen. Što se održavanja tiče, nije zahtjevan. Povremeno ga treba očistiti od uvelih listova. Kukurijek se razmnožava sjemenjem i vegetativno, dijeljenjem podanaka.

Prethodni članakUzgojite toskanski kelj
Sljedeći članakPanzerotti
Avatar
Zaposlena na Zavodu za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Predavač je u području ukrasnog bilja s posebnim interesom za vrste tradicionalnih kućnih vrtova, te primjenu ukrasnog bilja u interijerima. Autorica je i koautorica više znanstvenih i stručnih radova, voditeljica završnih i diplomskih radova, te suradnica na europskim i domaćim znanstvenim i stručnim projektima. Članica je Društva za kulturu pejzaža.       .