Tradicijski seoski vrt regionalno je specifičan i ovisan, osim o klimi, tlu i reljefu i o načinu života i gospodarenja te običajima seljaka. Pri spomenu tradicijskog vrta vrlo često zamišljamo šarene cvjetnjake. Međutim, prilikom istraživanja seoskih vrtova kazivači na spomen ukrasnog bilja odmahuju glavom tvrdeći da za ukrasno bilje nije bilo vremena. Ipak, kroz razgovor se pojasni da su neke ukrasne vrste postojale, a pojedine su čak u nekim krajevima imale poseban status. Ono što im je zajedničko, bez obzira radi li se o jednogodišnjim, dvogodišnjim cvjetnim vrstama ili trajnicama, jest da se jednostavno održavaju te da nisu zahtjevne.

Takva vrsta je srdašce, Lamprocapnos spectabilis, syn. Dicentra spectabilis.

Jeste li znali?

Presadnice srdašca, u Hrvatskom Zagorju mladenke su iz vrta svoje majke kao miraz nosile u vrt svog novog domaćinstva.

 Najčešće ga se može vidjeti u predvrtovima starih seoskih kuća u kontinentalnom dijelu Hrvatske ili uz rub povrtnjaka.

Srdašce je trajna zeljasta biljna vrsta iz porodice Fumariaceae. Potječe iz istočne Azije: Sibira, sjeverne Kine, Koreje, Japana. Prve primjerke srdašca u Europu, točnije u Englesku donio je još 1840. godine škotski botaničar Robert Fortune.

Biljka naraste do 120 cm u visinu, a promjer joj je oko 50 cm. Stabljika je savinuta, mesnata, zeleno-ružičaste boje. Listovi su na peteljkama duboko urezani, raščlanjeni, plavozelene boje, u bazalnoj rozeti. Cvjetovi su ružičasti ili bijeli, viseći, srcolika oblika, razvijaju se uzduž gornjeg dijela stabljike. Cvate od kraja travnja do lipnja. Sjemenke s elaiosomama nalaze se u dugim mahunama. Cijela biljka je otrovna.

Dobro uspijeva u valžnijim i hladnijim klimatskim područjima gdje može rasti na osunčanim položajima. U područjima koja su toplija i sušnija više joj odgovaraju polusjenoviti položaji te vlažno, humusom bogato i dobro drenirano tlo.

Razmnožava se vegetativno dijeljenjem podanaka u kasnu jesen ili rano u proljeće s obzirom da vrlo rano, već u ožujku, potjera izbojke. Kod generativnog razmnožavanja sjemenom (rado ga raznose mravi) važno je da se posije što ranije dok je sjeme još svježe.

Postoji nekoliko kultivara kao na primjer ‘Alba’ bijelih cvjetova, ‘Valentine’ kultivar crveno bijelih cvjetova, ‘Gold Heart’ žutih listova. Kod nas se sadnice srdašca mogu nabaviti u rasadnicima ukrasnog bilja i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja u svom asortimanu imaju i trajnice. Srdašce je najbolje posaditi u poluzasjenjenom dijelu vrta, na vlažnom mjestu. Može se koristiti i za rez. Od štetnika probleme ponekad stvaraju uši i puževi.

Izvor: Gospodarski kalendar

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje