Božićni kaktusi, božićne zvijezde, božićna drvca, božićna pšenica, božikovina: postoje zaista različite biljne vrste za božićno uređenje doma, neke od njih dio su naše tradicije i nose svoju simobliku, dok su neke tek kasnije stekle popularnost, ali sve su lijepe na svoj način. Međutim, na tržištu ukrasnog bilja, uvijek se nudi i nešto novo.

Osim uobičajenih vrsta, sve se češće za božićnu dekoraciju koriste, osim prugastog sunovrata, različite vrste geofita proljetne cvatnje. Naravno, radi se o lukovicama koje su prošle posebne tretmane regulacije temperature u skladišnim prostorima kako bi mogle cvasti i više od tri mjeseca ranije. Kako bilo da bilo, nježni, mirisni cvjetići zumbula, presličica, đurđica, narcisa, tulipana, mogu biti vrlo zanimljiva božićna dekoracija.

Vrijeme cvatnje ovisi o kultivaru

Vrijeme cvatnje zumbula ovisi o kultivaru. Na primjer, ‘Pink Pearl’ treba proći 10 tjedana niskih temperatura nakon čega slijede 22 dana u zatvorenom prostoru kako bi dostigla fazu cvatnje. Zato bi se do 24. rujna trebale staviti na hlađenje kako bi se početkom prosinca premjestile u tople uvjete i procvale za božićne blagdane, dok ‘Anna Marie’ treba samo 8 tjedana na hladnom i 18 dana na toplom da procvjeta te je na početak hlađenja treba staviti 12. listopada. Skladištenjem lukovica na niskim temperaturama (2-5 °C) u tamnim skladištima (može i običan hladnjak) simulira se život lukovice u tlu tijekom zime, a njihovim premještanjem na toplo, oponašaju se uvjeti proljeća kad one vrlo brzo izbiju iz tla i procvatu.

Kod sunovrata ili narcisa postoji velika biološka raznolikost u smislu veličine cvjetova i njihova oblika. Ovisno o visini biljke, duljine cvjetne stapke i veličini te broju cvjetova ovisi i način primjene. Za primjenu kao lončanice za posebnu dekoraciju, uobičajeno se koriste kultivari manjih cvjetova. Narcise, poput narcisa ‘Paper White’ sade se u rujnu, a procvjetat će 6 do 10 tjedana od sadnje.

Prugasti sunovrat (Hippeastrum) za cvatnju u vrijeme Božića sadi se u listopadu. Računa se da mu je potrebno oko 10 tjedana od sadnje do cvatnje.

Prugasti sunovrat s lijeskovim grančicama

Najjednostavniji način pripreme lukovica za božićnu cvatnju je njihovo spremanje u hladnjake u papirnatim vrećicama, posebno označenima kako ne bi došlo do zamjene s namirnicama. U hladnjaku se čuvaju od 6 do 8 tjedana, a potom sade u uzgojne posude napunjene tresetnim supstratom. U uzgojne posude promjera 12 cm, mogu se posaditi do 3 lukovice zumbula ili više manjih lukovica narcisa i još više presličica. Moguće je kombinirati i različite vrste. U tom slučaju treba više pažnje oko usklađivanja vremena hlađenja i sadnje. Također i premještanja na toplo kako bi različite vrste procvale istovremeno.

Uobičajeno ih je posaditi do polovice visine lukovice u tresetni supstrat premda postoje preporuke da se sade na način da viri samo vrh lukovice. Na toplom, pri temperaturama od 5 do 10 °C, biljke će razviti korijen. Povišenjem temperature na 10 do 15 °C uz obilje svjetla, niknut će brzo, a iz lukovice će se uz listove počet produljivati i cvatna stapka. Odmah nakon sadnje, supstrat je potrebno održavati vlažnim, pazeći pri tome da ne bude premokar kako ne bi došlo do razvoja bolesti na podzemnim stabljikama. Povišenje temperature u uzgoju treba pratiti i povećanje potrebe za navodnjavanjem.

No, uz više temperature i dalje vrijedi pravilo da se supstrat održava umjereno vlažnim. Posljednja faza, rast i razvoj cvjetova, ovisi o predtretmanu i o vrsti, ali obično traje 2-3 tjedna. Osim u uzgojne posude sa supstratom, lukovice je moguće staviti i iznad vaze napunjene destiliranom vodom uz dodatak drvenog ugljena te tretirati temperaturama i svjetlom na istovjetan način. U fazi razvoja korijena, vaze su na nižim temperaturama i u tamnim uvjetima. Kad korijen ispuni volumen posude premještaju se na toplije, ali je vrh biljke i vaza još prekriven papirnatom vrećicom, da bi se nakon što vegetativni vrh počne rasti, skinula zaštita i biljka pustila da se razvije i procvate.

Kako se radi o vrstama koje imaju specifičan miris, posebice miris zumbula, nikako ga se ne bi trebalo držati u prostorijama u kojima se dugo boravi jer može prouzrokavati glavobolju. Također, jednom kad se pojavi boja cvjetova na pupovima te se počnu otvarati prvi cvjetovi cvata, najbolje je posude s biljkama premjestiti u svježiji prostor, oko 15-ak °C kako bi cvatnja trajala što dulje.  

Nježne bijele narcise uz bijele svijeće stvaraju elegantu dekoraciju blagdanskog stola