Božićni kaktusi, božićne zvijezde, božićna drvca, božićna pšenica, božikovina: postoje zaista različite biljne vrste za božićno uređenje doma, neke od njih dio su naše tradicije i nose svoju simobliku, dok su neke tek kasnije stekle popularnost, ali sve su lijepe na svoj način. Međutim, na tržištu ukrasnog bilja, uvijek se nudi i nešto novo.

Osim uobičajenih vrsta, sve se češće za božićnu dekoraciju koriste, osim prugastog sunovrata, različite vrste geofita proljetne cvatnje. Naravno, radi se o lukovicama koje su prošle posebne tretmane regulacije temperature u skladišnim prostorima kako bi mogle cvasti i više od tri mjeseca ranije. Kako bilo da bilo, nježni, mirisni cvjetići zumbula, presličica, đurđica, narcisa, tulipana, mogu biti vrlo zanimljiva božićna dekoracija.

Vrijeme cvatnje ovisi o kultivaru

Vrijeme cvatnje zumbula ovisi o kultivaru. Na primjer, ‘Pink Pearl’ treba proći 10 tjedana niskih temperatura nakon čega slijede 22 dana u zatvorenom prostoru kako bi dostigla fazu cvatnje. Zato bi se do 24. rujna trebale staviti na hlađenje kako bi se početkom prosinca premjestile u tople uvjete i procvale za božićne blagdane, dok ‘Anna Marie’ treba samo 8 tjedana na hladnom i 18 dana na toplom da procvjeta te je na početak hlađenja treba staviti 12. listopada. Skladištenjem lukovica na niskim temperaturama (2-5 °C) u tamnim skladištima (može i običan hladnjak) simulira se život lukovice u tlu tijekom zime, a njihovim premještanjem na toplo, oponašaju se uvjeti proljeća kad one vrlo brzo izbiju iz tla i procvatu.

Kod sunovrata ili narcisa postoji velika biološka raznolikost u smislu veličine cvjetova i njihova oblika. Ovisno o visini biljke, duljine cvjetne stapke i veličini te broju cvjetova ovisi i način primjene. Za primjenu kao lončanice za posebnu dekoraciju, uobičajeno se koriste kultivari manjih cvjetova. Narcise, poput narcisa ‘Paper White’ sade se u rujnu, a procvjetat će 6 do 10 tjedana od sadnje.

Prugasti sunovrat (Hippeastrum) za cvatnju u vrijeme Božića sadi se u listopadu. Računa se da mu je potrebno oko 10 tjedana od sadnje do cvatnje.

Prugasti sunovrat s lijeskovim grančicama

Najjednostavniji način pripreme lukovica za božićnu cvatnju je njihovo spremanje u hladnjake u papirnatim vrećicama, posebno označenima kako ne bi došlo do zamjene s namirnicama. U hladnjaku se čuvaju od 6 do 8 tjedana, a potom sade u uzgojne posude napunjene tresetnim supstratom. U uzgojne posude promjera 12 cm, mogu se posaditi do 3 lukovice zumbula ili više manjih lukovica narcisa i još više presličica. Moguće je kombinirati i različite vrste. U tom slučaju treba više pažnje oko usklađivanja vremena hlađenja i sadnje. Također i premještanja na toplo kako bi različite vrste procvale istovremeno.

Uobičajeno ih je posaditi do polovice visine lukovice u tresetni supstrat premda postoje preporuke da se sade na način da viri samo vrh lukovice. Na toplom, pri temperaturama od 5 do 10 °C, biljke će razviti korijen. Povišenjem temperature na 10 do 15 °C uz obilje svjetla, niknut će brzo, a iz lukovice će se uz listove počet produljivati i cvatna stapka. Odmah nakon sadnje, supstrat je potrebno održavati vlažnim, pazeći pri tome da ne bude premokar kako ne bi došlo do razvoja bolesti na podzemnim stabljikama. Povišenje temperature u uzgoju treba pratiti i povećanje potrebe za navodnjavanjem.

No, uz više temperature i dalje vrijedi pravilo da se supstrat održava umjereno vlažnim. Posljednja faza, rast i razvoj cvjetova, ovisi o predtretmanu i o vrsti, ali obično traje 2-3 tjedna. Osim u uzgojne posude sa supstratom, lukovice je moguće staviti i iznad vaze napunjene destiliranom vodom uz dodatak drvenog ugljena te tretirati temperaturama i svjetlom na istovjetan način. U fazi razvoja korijena, vaze su na nižim temperaturama i u tamnim uvjetima. Kad korijen ispuni volumen posude premještaju se na toplije, ali je vrh biljke i vaza još prekriven papirnatom vrećicom, da bi se nakon što vegetativni vrh počne rasti, skinula zaštita i biljka pustila da se razvije i procvate.

Kako se radi o vrstama koje imaju specifičan miris, posebice miris zumbula, nikako ga se ne bi trebalo držati u prostorijama u kojima se dugo boravi jer može prouzrokavati glavobolju. Također, jednom kad se pojavi boja cvjetova na pupovima te se počnu otvarati prvi cvjetovi cvata, najbolje je posude s biljkama premjestiti u svježiji prostor, oko 15-ak °C kako bi cvatnja trajala što dulje.  

Nježne bijele narcise uz bijele svijeće stvaraju elegantu dekoraciju blagdanskog stola

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje