Poljoprivredni traktor je vozilo namijenjeno obavljanju poslova po cestama i poljima. Sposobno je za nošenje, upravljanje, vuču i pogon oruđa-priključaka ili pokretnih i nepokretnih strojeva i vuču prikolica. Današnji traktori su postali „mjerilo“ snage i uspješnosti poljoprivrednika. Prilikom nabavke traktora izbor je sve kompliciraniji uslijed velike ponude brojnih proizvođača.

Noviji trend razvoja poljoprivrednih traktora karakterizira porast uloge informacijske tehnologije (elektronike) povezane s unaprijeđenim konceptom prijenosnika snage (tzv. Powershift i Continuously Variable Transmission), visoko sofisticiranom hidraulikom (load sensing, proportional valves) i stalno poboljšavanom razinom udobnosti rukovatelja.

Prema snazi traktori se dijele u tri kategorije:

  • A kategorija kao najslabija kategorija traktora koja ima snagu motora traktora do 75 kW (odnosno sila vuče traktora 5-14 kN);
  • B kategorija iznad 75 kW (odnosno sila vuče traktora 14-25 kN);
  • C kategorija traktora sa snagom motora traktora iznad 149 kW tj. silom vuče iznad 28 kN.

Vrlo bitno je znati da je učinkovita mehanizacija glavni čimbenik na kojem se temelji visoka produktivnost, niske cijene za proizvodnju usjeva i povećanje mogućnosti intenziviranja proizvodnje. U nastavku teksta bit će prikazani suvremeni poljoprivredni traktori za manja poljoprivredna gospodarstva.

Fort diablo

Danas kada mladi poljoprivrednik koji je u početku osnivanja svog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva planira kupovinu malog traktora često se okreće u izboru glasnih provjerenih proizvođača poput John Deere, Claas, Massey Ferguson, Fendt, Deutz-Fahr i sličnih. U toj navedenoj „lepezi“ izbora nužno je biti svjestan kako se nabavkom novog suvremenog traktora ulazi u potencijalne velike dugove koje bi svaki mladi osnivač gospodarstva trebao izbjeći.

Zagrebačka tvrtka Messis omogućuje financijski dobar izbor prodajom svojih malih traktora talijanskog proizvođača Fort. Navedeni proizvođač omogućuje proizvodnju tehnike za poljoprivredu, vrtove, parkove, šumu i tehniku za održavanje cesta. Njihovi modeli manjih traktora su snage od 7,4 do 25,7 kW. Traktor Fort Diablo ima najmanji agregat snage 7,4 kW dok je masa cijelokupnog traktora 300 kg.

Traktor posjeduje električno pokretanje motora te ima mjenjač 4+2 brzine. Trenutno tvrtka Messis prodaje Fort Diablo F 140D snage 10 kW po cijeni od 8.200,00 € (bez PDV-a). Navedena cijena u potpunosti može biti opravdan trošak mladog poljoprivrednika početnika. Koristeći navedeni traktor može obavljati razne radove u poljoprivredi bez da se zadužuje.

Mali traktor dizajniran je i izrađen da udovoljava potrebama ne samo početnika, već i sve zahtjevnijih korisnika. Njegove osnovne karakteristike su jednostavnost uporabe i potpuna sigurnost prilikom rada. Multifunkcionalnost ovog stroja ogleda se kroz prihvat velikog broja priključaka koji ga čine nezamjenjivim pri svakodnevnom radu u poljoprivredi.

Od mogućih priključaka kao važniji mogu se navesti: malčer, plug jednobrazni, plug premetnjak (jednobrazdni), plug jaružar-razgrtač, podrivač sa 5 podrivačkih tijela, rasipač, prskalica-atomizer itd.

Fort Diablo

Voćarsko vinogradarski traktori

Osim u poljoprivrednim gospodarstvima koja se bave ratarskom proizvodnjom, velika potražnja „malih“ traktora se uočava kod voćarsko i vinogradarskih gospodarstava. Ova kategorija traktora već dugo postoji. Međutim, negativnim odnosom poljoprivrednika prema „manjim“ traktorima i politikom nabavke što jačeg i većeg traktora voćarsko-vinogradarski traktori su djelomično i neopravdano marginalizirani. Tvrtka Messis nudi u svojoj širokoj paleti prodaje i traktore proizvođača Same. Kad se promatraju navedeni traktori onda su to snage motora traktora uglavnom od 55,4 do 75 kW što u potpunosti ispunjava sve zadaće i radne operacije u trajnim nasadima.

Jedan od interesantnih modela je i traktor Same Frutteto Classic koji je konstruiran za specijalne radne operacije u voćnjaku i vinogradu. Traktor Same Frutteto Classic obuhvaća široku paletu dodatne opreme u različitim izvedbama. Može biti s ili bez kabine, s mehaničkim ili elektrohidrauličkim komandama, s različitim pneumaticima za postizanje različitih ukupnih širina traktora.

Navedeni traktor se može naručiti bez kabine ili s kabinom. Motori koji su ugrađeni savršeno kombiniraju performanse s niskim operativnim troškovima i niskim emisijama. Najsnažnija varijanta ima snagu od 86,42 kW pri 2200 okretaja u minuti – čak i ne uzimajući u obzir povećanje snage koje nudi funkcija Overboost, što čini dodatnih 7,45 kW snage dostupnim za zadatke cestovnog prijevoza pri brzinama iznad 10 km/h.

Kod prijenosa odnosno transmisije ima kontinuirano varijabilni prijenos koji omogućuje vrhunske performanse u svakom trenutku, u svim uvjetima terena, pa čak i na površinama koji su pod velikim kutom/padom. Navedeni CVT mjenjač kombinira performanse mehaničkog mjenjača s udobnošću hidrostatskog sustava. Snaga i okretni moment motora trenutačno se pretvaraju u učinkovitu produktivnost bez gubitaka, bez obzira na uvjete.

Same Frutteto
Samo Frutteto kabina
Centralni naslon s funkcijama

Kod Same traktora ugrađen je vrhunski hidraulički sustav s crpkom osjetljivom na opterećenje koja može isporučiti 100 l/min ulja čak i u uvjetima djelomičnog gasa. Ovi traktori dostupni su s do pet stražnjih elektro-hidrauličkih razdjelnika s dvostrukim djelovanjem i četiri središnje postavljene spojke, plus do 3 hidrauličke spojke koje dupliciraju stražnje razdjelnike kako bi zadovoljili čak i hidraulične vinogradarske alate koji traže najviše energije.

Ako se promatra izvedba traktora s kabinom, tada se može uočiti veliki prostor i udobnost s obzirom na dimenzije traktora. Kabina je potpuno opremljen s kontrolnim centrom koji rukovatelju daje potpunu kontrolu nad svim funkcijama stroja, omogućujući mu da radi učinkovito i potpuno sigurno, za beskompromisnu produktivnost između trsova ili u voćnjaku.

Sve glavne funkcije dostupne su putem mudro organiziranih i lako dostupnih kontrola na intuitivnom i ergonomskom MaxCom višenamjenskom naslonu za ruke. S obzirom na veliku lepezu izbora opreme tvrtka Messis svoju krajnju cijenu navedenog traktora može iskazati tek nakon što poljoprivrednik odluči što želi od opreme koristiti. Od cjenovno nižih traktora može se svakako navesti traktor proizvođača Kubota, odnosno punog naziva Kubota Corporation.

To je japanska multinacionalna korporacija sa sjedištem u Osaki koja je osnovana još 1890. godine. Navedeni proizvođač svoga zastupnika u Republici Hrvatskoj ima već od 1992. Tvrtka SE-KRA d.o.o. obiteljska je tvrtka koja danas ima svoje poslovnice diljem države. Nalazi se u mjestima: Sesvetski Kraljevec, Vrbovec, Sisak, Glina i Mirkovci. Traktori Kubota Corporation su podijeljeni u serije i to: B, L, M, R i S. Voćarsko vinogradarski traktori koji pripadaju „malim“ traktorima iz serije s M5002 Narrow.

Traktor M5002 Narrow

M5002 Narrow voćarsko-vinogradarski traktori su kompaktni, lako upravljivi i okretni te dolazi u rasponu snage motora traktora od 53,64-78,23 kW. Navedenu seriju traktora odlikuje jednostavnost, praktičnost te su iznimno izdržljivi i pouzdani. Odlikuju ih vrlo mali radijus okretanja, promjena smjera kretanja ručicom bez korištenja spojke (popularan izraz kvačilo) (Hydraulic Shuttle), široki odabir brzina kretanja, hidraulične kočnice, Bi Speed sistem. Narrow serija izrađena je specijalno za voćarstvo, vinogradarstvo i slična mjesta koja zahtijevaju uzak i okretan traktor.

Tvrtka SE-KRA d.o.o osim traktora Kubota Corporation zastupa i prodaje traktor indijskog proizvođača Solis. Navedeni traktori su cjenovno prihvatljiviji od japanskih traktora. Odlikuju se povećanom produktivnosti jer omogućuju niz aktivnosti odnosno izvođenje radnih operacija na svim vrstama zemljišta u skladu sa potrebama u poljoprivredi. Navedeni traktori imaju hidraulički servo upravljač i podizni kapacitet podiznih poluga do 600 kg (ovisno od modela). To ovaj traktor pogodan za sve radove.

Traktori imaju pogon na sva četiri kotača i efikasan vučni kapacitet (SOLIS S26) traktora koji omogućuje nesmetan rad. Uz opcijsku grijanu kabinu navedeni traktori ostvaruju svoj potencijal tijekom cijele godine. Osim tvrtke SE-KRA d.o.o, traktori proizvođača Solis mogu se nabaviti i u tvrtki Agroklas d.o.o. sa sjedištem u Zlatar Bistrici. Navedeni traktor Solis S 26 može se u redovnoj (osnovnoj) opremi nabaviti po cijeni od 8.924,30 € (bez PDV-a). Kada je u pitanju izbor traktora za mala gospodarstva gdje poljoprivrednik ima mogućnost odvajanja većih financijskih sredstava, tada je jedan od čestih izbora američki John Deere i to serija 5G (u četiri izvedbe: 5GF, 5GN, 5GV i 5GL. Traktori 5G serije John Deere-a dizajnirani su za vinograde i voćnjake.

Nisko – profilni 5GL je dizajniran za niske voćnjake i vinograde s pergolama. Model 5GV je odličan izbor za jako uske vinograde. Kompaktan i okretan, 5GN je specijalno krojen za vinograde i voćnjake uskih redova. Traktore John Deere odlikuje visoka pouzdanost u radu i s niskom potrošnjom goriva i maziva. Svi modeli imaju dovoljno snage motora za obavljanje svakodnevnih zadataka.

Traktori serije 5GF, 5GL i 5GN su traktori koji imaju mogućnost prednjeg priključnog vratila od 1.000 o/min Uključivanje priključnog vratila može biti mehaničko ili elektro-hidraulično (ovisno o odabranom mjenjaču). Postoji fleksibilan izbor brzina kardana uključujući 540/540E ili 540/1000 o/min. Sami prijenos snage sa mjenjača na priključno vratilo je vrlo učinkovito te omogućuje radne karakteristike vratila najveće u ovoj seriji.

Traktor Solis S 26
Traktor John Deere 5G

Zajedničko ulaganje u poljoprivrednu tehniku

Brojni znanstvenici smatraju kako su inovacija i unapređenje poljoprivredne znanosti i tehnologije jedini način ostvarivanja poljoprivredne modernizacije. Suvremena poljoprivredna proizvodnja nezamisliva je bez primjene odgovarajućih strojeva i opreme. O njenoj racionalnosti iskorištenja i učinkovitosti uvelike ovisi uspješnost poslovanja svakoga poljoprivrednog gospodarstva. Svrsishodno opremanje strojevima i opremom, a zatim puno iskorištenje ovih sredstava, danas je osnova komercijalne i ekonomski uspješne poljoprivredne proizvodnje.

Investicije u poljoprivrednu mehanizaciju iziskuju velika novčana sredstva i rijetko si koji poljoprivrednik može priuštiti kompletnu poljoprivrednu mehanizaciju. Udruživanje više poljoprivrednika koji bi sijali iste kulture rezultiralo bi smanjenim davanjem za mehanizaciju, jer bi si mogli međusobno pomagati. Strojnim prstenom zaokružuje se proizvodnja u jednu cjelinu. Omogućuje se olakšano ulaganje u nabavku strojeva uz manje troškove te dobar stupanj iskorištenja primjene poljoprivrednih strojeva i opreme uz mogući zajednički nastup prema tržištu.