Stup za uzgoj bilja može se izraditi od raznog materijala. Najjednostavniji za primjenu je stup od PVC cijevi. Idealna primjena stupa za uzgoj bilja je u malim vrtovima s ograničenom kvadraturom bez mogućnost sadnje puno biljaka ili kad se želi dodati neka zanimljivost i atrakcija vrtu ili okućnici. Stup se može postaviti i u teglu te držati na raznim mjestima na balkonu, kao i unutar stana ili kuće.

Cijev može biti različitog promjera, ovisno o tome koja će se biljka posaditi. Za biljke većeg korijena potrebna je cijev većeg promjera i obrnuto. Osim glavne cijevi potrebna je još jedna uža cijev koja će se staviti u sredinu glavne cijevi i koja će služiti za navodnjavanje.

Koraci u izradi stupa za uzgoj bilja

U sljedećim koracima opisan je postupak na koji se može izraditi stup za uzgoj bilja. Potreban vam je sljedeći materijal i alat:  1. cijev šireg promjera (ovisno o veličini korijena biljke, npr. 200 mm, duljine npr. 140 cm), 2. cijev užeg promjera za navodnjavanje promjera npr. 20 mm (potrebno je da cijev za navodnjavanje bude nešto viša od glavne cijevi), 3. poklopac za cijev za navodnjavanje ili pluteni čep, 4. tkanina za omotati cijev za navodnjavanje, 5. električna bušilica sa svrdlom veličine 2 ili 3 mm za rupe u cijevi za navodnjavanje i krunskog tipa za bušenje rupa promjera 5 – 7 cm,  6. zemlja u koju će se saditi biljke, 7.  sadnice biljaka.

  1. Na cijevi za navodnjavanje izbušite rupe promjera 20 mm bušilicom. Na donjih 20-ak cm cijevi ne trebate bušiti  rupe, a razmak između rupa od dolje prema gore neka se smanjuje kako bi se voda za zalijevanje ravnomjerno rasporedila. Cijev za navodnjavanje omotajte tkaninom i zavežite špagom kako se ne bi napunila zemljom. Dno cijevi začepite ili plutenim čepom ili poklopcem za cijev ili nečim trećim.
Cijev za navodnjavanje
  • Na glavnoj cijevi prvo napravite raspored rupa. Rupe napravite na onim dijelovima cijevi koje će biti okrenute suncu. Nakon toga izbušite rupe promjera 5 -7 cm krunskim svrdlom prema rasporedu koji ste napravili. Na 20-ak cm donjeg dijela cijevi nemojte raditi rupe ukoliko taj dio ide u tlo ili ako ćete staviti cijev u teglu sa zemljom.
Rupe na glavnoj cijevi

Rupe možete napraviti i tako da rastalite dio plastike gdje bi trebala ići rupa i plastičnom bocom „rastvorite“ taj rastaljeni dio te pričekate dok se ne on ne stvrdne.

Druga mogućnost pravljenja rupa pomoću taljenja plastične cijevi na mjestima planiranih otvora
  • Montirajte glavnu cijev u zemlju i dobro učvrstite okolo. Cijev možete montirati i u teglu koju ćete napuniti zemljom.
Cijev u zemlji ili tegli
  • Stavite cijev za navodnjavanje u sredinu glavne cijevi, zatrpajte zemljom te posadite svoje sadnice.
Cijev napunjena zemljom

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje