Cedar je drvenasta vrsta koja krije mnoga ljekovita svojstva. Pomaže u liječenju dišnih, urinarnih, kožnih i hemeroidalnih problema te poboljšava rad probavnog, krvožilnog i živčanog sustava. Cedrovo podrijetlo je područje Tibeta i Indije (Cedrus deadora), Sredozemlja (Cedrus atlantica), ali i Virginije.

Neki cedrovi u svom dugom životnom vijeku od 550 godina narastu i do 40 metara visine. U starom Egiptu koristio se za balzamiranje, izradu škrinja i namještaja u hramovima, ali i u medicini, kozmetici te pri izradi parfema.

Ljekovita svojstva cedra

U narodu se hladno prešano ulje cedrovih oraščića od davnina koristi za liječenje brojnih zdravstvenih tegoba. Također, iglice ove drvenaste vrste mogu se koristiti za pripremu vitaminskih napitaka, a smola za liječenje opeklina/ozeblina i rana.

Na području Indije koristili su ga za liječenje dišnih i urinarnih infekcija. Cedrovo je ulje bogato vitaminima A, B, D i E te predstavlja prirodni koncentrat omega 3 i 6 masnih kiselina koje pomažu pri smanjenju kolesterola u krvi i sprječavanju zadebljanja krvnih žila. Osim toga, ulje sadrži  bakar, mangan, silicij, vanadij, kalij, fosfor, kalcij, molibden, jod, kositar, bor, cink i titanij, vrijedne antioksidanse te 19 aminokiselina.

Cedrovo ulje ima mnoga ljekovita svojstva

Kemijski sastav ulja potvrđuje njegovu visoku vrijednost i učinkovitost primjene u medicinske svrhe. Cedrovo ulje sadrži više fosfatidnog fosfora od svih drugih poznatih ulja. Ulje pomaže sačuvati visoku radnu sposobnost te ublažava slabokrvnost. Bogato je magnezijem koji proširuje krvne žile i smanjuje povećanu osjetljivost živčanog sustava.

Hladno prešano ulje cedra izvrsno djeluje na bolesti probavnog sustava, a pogodno je za trudnice i dojilje te djecu. Redovito korištenje ulja normalizira rad živčanog sustava i ubrzava metabolizam. Ovo rijetko i visokovrijedno ulje poboljšava fizičke i mentalne sposobnosti, liječi čireve na želucu, uravnotežuje krvni tlak i može se koristiti kao prevencija ateroskleroze. U svrhu liječenja, preporučena doza cedrovog ulja je 1 čajna žličica 2-3 puta dnevno prije obroka. Terapija bi trebala trajati najmanje 20 dana.

Ovo ulje je poznato i zbog svog regenerirajućeg djelovanja kod problematične kože sklone aknama. Njime se uspješno tretiraju komedoni (ispupčenja nalik bubuljicama), čirevi, dermatitis, seboreja i koža s proširenim porama. Izvrsno djeluje i na kosu zbog čega se često koristi u preparatima za njegu vlasišta. Rješava problem prhuti i potiče brži rast kose. Ulje se može koristiti i za masažu nakon kupke ili saune. Čini kožu elastičnom i štiti je od gljivica i isušivanja. Primjena ovog ulja sve je češća zbog limofotoničkih svojstava, zbog čega se koristi u liječenju celulita.

Oraščići cedra nisu ukusni samo ljudima

Ulje se vrlo često koristi u izradi masti koje olakšavaju hemeroidalne probleme. Vrlo česta kombinacija za liječenje problema vezanih uz hemeroide temelji se na korištenju nekog baznog ulja, npr. bademovog, sezamovog ili hladno tiještenog suncokretovog, pčelinjeg voska, ulja nevena, divizme, kamilice i kadulje. Mast se maže 2-3 puta dnevno nakon pranja u tankom sloju, ne na otvorene rane.

Također, koristi se i u kulinarstvu kao začin salati ili drugoj hladnoj zakusci. Jelima daje izvrstan okus i opskrbljuje organizam važnim vitaminima i mineralima.

Dodatne mogućnosti korištenja

  • Izravna inhalacija (putem inhalatora)
  • U aroma svjetiljci ili difuzeru
  • Lokalno utrljavanje (pomiješajte do 25 kapi eteričnog ulja s 50 ml baznog ulja i umasirajte na području zglobova)
  • Kupka (dodajte do 8 kapi ulja u toplu vodu)
  • Kompresa (nekoliko kapi eteričnog ulja dodajte u toplu vodu; uronite čistu gazu ili ručnik, ocijedite, prislonite na bolno ili nadraženo područje)

Izvor: Gospodarski kalendar

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakObjekti za držanje kokoši nesilica
Sljedeći članakNajbolji od najboljih!
Ana Nimac, mag. ing. agr.
Rođena je u Zagrebu gdje završava osnovnu školu i opću gimnaziju. Preddiplomski i diplomski studij završava na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. 2018. godine zaposlena je na Zavodu za sjemenarstvo na Agronomskom fakultetu u Zagrebu u sklopu projekta Znanstvenog centra izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja (CroP-BioDiv) pri čemu upisuje poslijediplomski doktorski studij Poljoprivredne znanosti. Rođena u Zagrebu 14.09.1993. godine gdje završava osnovnu školu i opću gimnaziju. 2012. godine upisuje preddiplomski studij Biljne znanosti na Agronomskom fakultetu u Zagrebu koji završava 2015. godine obranom završnog rada na temu „Procjena faza rasta i razvoja različitih kultivara soje“ nakon čega, iste te godine upisuje diplomski studij Biljne znanosti na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Diplomski studij završava 2017. godine obranom diplomskog rada na temu „Ispitivanje klijavosti sjemena motra (Crithmum maritimum L.)“. Tijekom studiranja, na matičnom fakultetu, sudjelovala je u volonterskom radu na raznim projektima, a od 2018. godine zaposlena je na zavodu za sjemenarstvo u sklopu projekta Znanstvenog centra izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja (CroP-BioDiv) pri čemu upisuje poslijediplomski doktorski studij Poljoprivredne znanosti.