Drača, lat. Paliurus spina-christi je trnovit, listopadni, drvenasti grm, spada u porodicu krkavine, drugi su nazivi za ovu biljku diraka, crna drača, ljuta drača, dračevica, diraka, žestica, čalija i krkov, a mnogi ga prepoznaju po nazivu Kristov trn. Rasprostranjena je na cijelom Mediteranu i zapadnoj Aziji. Kod nas obično raste u priobalju, na kamenitim obroncima i u gustim šikarama u većim skupinama na nadmorskim visinama i do 1500 metara.

Obično je nalazimo u većim skupinama na prijelazima listopadnih i zimzelenih šuma. Što se tiče tla nije izbirljiva i izvrsno podnosi dugotrajne suše, ali i vrlo niske temperature. Korijen je vrlo jak i prodire duboku u zemlju, zahvaljujući čemu može preživjeti ekstremno surovu klimu. Panj ima jaku izbojnu snagu iz kojeg na proljeće izraste mnogo izdanaka. Mlade grančice, na rijetkoj krošnji su tanke i isprepletene, grmolikog oblika, visine i do pet metara visine, kora je sivo-smeđe do tamnosmeđe boje. Stabljika je jako razgranata s prorijeđenom krošnjom. Na izbojcima je jako trnje i oštre bodlje s nasuprotnim parovima, od kojih je jedan jači, dok su ostali savijeni unatrag poput udice.

Cvjetovi su jako maleni, zvjezdasti, vjenčić se sastoji od pet latica zelenkasto-žute boje. Jako su medonosni, skupljeni u grozdovima, a cvatu odmah poslije kadulje od početka svibnja do kraja kolovoza. Posebno joj pogoduje vlažno vrijeme, ali kako su joj cvjetići plitki, tako su izloženi suhom, hladnom i najmanjem povjetarcu, kad prestaju s medonošjem. Plod je žuto-smeđe boje, prepoznatljiv drvenasti šeširić s dvije sjemenke koje nose krilce dugo i do 3 cm. Plodovi su okrugle koštunice crvene boje, jestivi, ali ne i posebno ukusni, skupljaju se krajem kolovoza kad potpuno sazriju.

Medonosna biljka

Drača izvrsno medi u uvjetima toplog i vlažnog vremena bez vjetra. Prosječni dnevni prinosi u dobrim uvjetima su i do 3 kilograma. Mnogi su poduzetni pčelari uspjeli komercijalizirati med od drače kao med koji budi ljubavni žar, nazivajući ga afrodizijakom. Kako gotovo u isto vrijeme cvjetaju kadulja i drača, tako se u pojedinim godinama dobiva med izuzetne kakvoće. Monoflorni med od drače sadrži polifenole, pelud u netopivom sedimentu u prosjeku od 45 posto i vlage u medu oko 16 posto. PH vrijednost je oko 4,8, što jamči visoku stabilnost meda. Med je žute ili zatvorenožute boje, bez mirisa, okus mu je blag i pomalo opor. Brzo se kristalizira u vrlo krupne kristale, što ne utječe na kvalitetu no smatra se nešto manje kvalitetnim u odnosu na druge sortne medove priobalja.

Med od drače u kombinaciji s kaduljom daje vrlo kvalitetan med. Ovaj med je bogat acetiholinom, aktivnom tvari izvrsnom za cirkulaciju, krvožilni sustav i srce. Med se preporučuje za jačanje imuniteta, snižavanje kolesterola i prevenciju bolesti kardiovaskularnog sustava.

Ljekovita svojstva

Plodovi se skupljaju kada počinju žutjeti, suše se na prozračnome mjestu u hladu. Kad se osuše, čuvaju se u dobro zatvorenoj staklenoj boci. Čaj od drače se zbog svog protuupalnog i antiseptičkog djelovanja koristi za izlučivanje mokraće. Koristi se i kod reumatskih tegoba, u svrhu zaustavljanja proljeva, kod upale grla i za ispiranje usne šupljine. Čaj od ploda drače sprema se tako da se u jednu litru hladne vode stave dvije žlice zdrobljenih plodova. Kad voda provrije, skloni se s vatre, poklopi i može se piti nakon petnaest minuta, a pije se prije obroka.

Cvijet drače
Med od drače OPG Modrić