Drača, lat. Paliurus spina-christi je trnovit, listopadni, drvenasti grm, spada u porodicu krkavine, drugi su nazivi za ovu biljku diraka, crna drača, ljuta drača, dračevica, diraka, žestica, čalija i krkov, a mnogi ga prepoznaju po nazivu Kristov trn. Rasprostranjena je na cijelom Mediteranu i zapadnoj Aziji. Kod nas obično raste u priobalju, na kamenitim obroncima i u gustim šikarama u većim skupinama na nadmorskim visinama i do 1500 metara.

Obično je nalazimo u većim skupinama na prijelazima listopadnih i zimzelenih šuma. Što se tiče tla nije izbirljiva i izvrsno podnosi dugotrajne suše, ali i vrlo niske temperature. Korijen je vrlo jak i prodire duboku u zemlju, zahvaljujući čemu može preživjeti ekstremno surovu klimu. Panj ima jaku izbojnu snagu iz kojeg na proljeće izraste mnogo izdanaka. Mlade grančice, na rijetkoj krošnji su tanke i isprepletene, grmolikog oblika, visine i do pet metara visine, kora je sivo-smeđe do tamnosmeđe boje. Stabljika je jako razgranata s prorijeđenom krošnjom. Na izbojcima je jako trnje i oštre bodlje s nasuprotnim parovima, od kojih je jedan jači, dok su ostali savijeni unatrag poput udice.

Cvjetovi su jako maleni, zvjezdasti, vjenčić se sastoji od pet latica zelenkasto-žute boje. Jako su medonosni, skupljeni u grozdovima, a cvatu odmah poslije kadulje od početka svibnja do kraja kolovoza. Posebno joj pogoduje vlažno vrijeme, ali kako su joj cvjetići plitki, tako su izloženi suhom, hladnom i najmanjem povjetarcu, kad prestaju s medonošjem. Plod je žuto-smeđe boje, prepoznatljiv drvenasti šeširić s dvije sjemenke koje nose krilce dugo i do 3 cm. Plodovi su okrugle koštunice crvene boje, jestivi, ali ne i posebno ukusni, skupljaju se krajem kolovoza kad potpuno sazriju.

Medonosna biljka

Drača izvrsno medi u uvjetima toplog i vlažnog vremena bez vjetra. Prosječni dnevni prinosi u dobrim uvjetima su i do 3 kilograma. Mnogi su poduzetni pčelari uspjeli komercijalizirati med od drače kao med koji budi ljubavni žar, nazivajući ga afrodizijakom. Kako gotovo u isto vrijeme cvjetaju kadulja i drača, tako se u pojedinim godinama dobiva med izuzetne kakvoće. Monoflorni med od drače sadrži polifenole, pelud u netopivom sedimentu u prosjeku od 45 posto i vlage u medu oko 16 posto. PH vrijednost je oko 4,8, što jamči visoku stabilnost meda. Med je žute ili zatvorenožute boje, bez mirisa, okus mu je blag i pomalo opor. Brzo se kristalizira u vrlo krupne kristale, što ne utječe na kvalitetu no smatra se nešto manje kvalitetnim u odnosu na druge sortne medove priobalja.

Med od drače u kombinaciji s kaduljom daje vrlo kvalitetan med. Ovaj med je bogat acetiholinom, aktivnom tvari izvrsnom za cirkulaciju, krvožilni sustav i srce. Med se preporučuje za jačanje imuniteta, snižavanje kolesterola i prevenciju bolesti kardiovaskularnog sustava.

Ljekovita svojstva

Plodovi se skupljaju kada počinju žutjeti, suše se na prozračnome mjestu u hladu. Kad se osuše, čuvaju se u dobro zatvorenoj staklenoj boci. Čaj od drače se zbog svog protuupalnog i antiseptičkog djelovanja koristi za izlučivanje mokraće. Koristi se i kod reumatskih tegoba, u svrhu zaustavljanja proljeva, kod upale grla i za ispiranje usne šupljine. Čaj od ploda drače sprema se tako da se u jednu litru hladne vode stave dvije žlice zdrobljenih plodova. Kad voda provrije, skloni se s vatre, poklopi i može se piti nakon petnaest minuta, a pije se prije obroka.

Cvijet drače
Med od drače OPG Modrić

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje