Domaći tovljači goveda dočekali su za zadovoljstvom vijest o otvaranju turskog tržišta za izvoz živih goveda, iako i već sad lako i brzo prodaju junad.

U ožujku su uspješno provedeni nadzori veterinarskih inspektora Uprave za hranu i kontrolu Turske na hrvatskim farmama goveda, pa je kao rezultat pregovora hrvatskog Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Turske, hrvatskim tovljačima junadi „podignuta rampa“ i dobili su „zeleno svjetlo“ za izvoz živih goveda u Tursku.

Trenutno je u tijeku tehničko usuglašavanje i izrada veterinarskih certifikata koji prate životinje prilikom izvoza u Tursku. Treba reći da je cijeli postupak za otvaranje turskog tržišta za izvoz hrvatskih goveda trajao duže od 11 godina. Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano je održavalo komunikaciju sa stručnim službama Turske, uz dostavu stručne i tehničke dokumentacije i tri posjeta predstavnika turskog nadležnog tijela.

Radi iznimnog interesa hrvatskih uzgajivača goveda za izvozom u Tursku, ministrica poljoprivrede Marija Vučković je i u prosincu 2022. g. pozvala predstavnike turskih nadležnih tijela na ponovni sastanak i inspekciju. To je na kraju i dovelo do mogućnosti ponovnog izvoza hrvatskih goveda u Tursku, koja je veliko tržište. Svako otvaranje novog tržišta, posebice izvan Europske unije, prilika je hrvatskim poljoprivrednicima da povećaju prihode uz stabiliziranje cjelokupnog sektora.

Proizvodimo jeftinu junad, premium kvalitete

Da je za uzgajivače ova vijest vrlo značajna potvrdio nam je i mladi stočar Željko Petrović iz Soljana, upravitelj Poljoprivredne zadruge Panonija beef koja ima 18 članova i tovi oko 3500 junadi godišnje.

Hrvatska junetina na glasu je u ovom dijelu svijeta i sve je popularnija kao vrhunska, premium kvalitete. Zapravo je vrlo povoljna za strane kupce, jer je znatno jeftinija od junetine istog ranga iz zapadnih država, napominje Željko. Dodaje da najviše junadi, oko 80%, izvoze i to u Italiju i na Kosovo, dok prodaja na domaćem tržištu iznosi oko 20%.

Željko Petrović, stočar iz Soljana

Naravno da nam dosta znači što imamo priliku izvoziti i u Tursku, koja je veliko tržište. Trenutno situacija u tovu, što se tiče potražnje, jako je dobra. Do kupaca dolazimo pomoću poznanstva, pa i društvenih mreža i imamo unaprijed osiguran otkup. Ali domaće tržište nije dovoljno dobro organizirano i bolje cijene postižemo kod inozemnih kupaca koji nam osiguravaju i cjelogodišnji otkup. Voljeli bi mi prodavati i za potrebe turizma, no turistički sektor ima značajniju potražnju svega nekoliko mjeseci u godini.

Bilo bi dobro kad bi se u tu priču uključili i trgovački lanci koji bi otkupljivali isključivo domaće meso. Naše meso je kvalitetno, provjereno i trebalo bi imati prednost na policama trgovina. Kad bi imali osiguranu takvu suradnju, onda bi bez problema mogli i povećavati proizvodnju, tvrdi Željko, koji je s tovom počeo prije 7 godina i u početku je išlo teško, no zadnjih 5 godina je krenulo na bolje. Telad kupuje s oko 250kg i tovi do 650 kg, što traje oko 10-11 mjeseci. Uz tov junadi ima i proizvodnju lubenice koju već nekoliko godina plasira u jedan domaći trgovački lanac i zadovoljan je tom suradnjom.

 Zašto Bill Gates nije stočar?

No, stanje u stočarstvu daleko je od bajnog. Mnogo je teškoća, počevši od problema s nedovoljno poljoprivrednog zemljišta za potrebe stočara, koji moraju kupovati skupu stočnu hranu.

Naša junad jede najskuplju hranu u povijesti. Nikad krmiva nisu bila skuplja. Jedino nas nas na granici isplativosti drže izravna plaćanja i potpore poput ove iz izvanredne mjere pomoći zbog situacije u Ukrajini.

Nedostaje nam zemlje i smatramo da bi trebalo drukčije urediti zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, s koeficijentima za određenu proizvodnju. Zbog pogrešnih poljoprivrednih politika, skoro svi proizvođači mlijeka odustali su od proizvodnje. Tako nam nedostaje teladi koju smo prisiljeni uvoziti iz Mađarske, Slovačke, Rumunjske… Na žalost, mislim da će se teško mladi ljudi odlučiti držati mliječna goveda. To je teška i neizvjesna proizvodnja. Za steonu junicu trebate platiti 2000 eura, pa dok se ona oteli i dok se tele ne proda, dugo sve to traje. Treba i do dvije godine dok ne dođu novci. Biti bez dohotka 25 mjeseci ne bi izdržao niti Bill Gates, konstatira Željko.

Ističe da se potpore za junice nisu povećavale, iako je sve poskupilo, a potrebno je dodatno poticati stočarsku proizvodnju, mliječno govedarstvo, kao i sustav krava-tele, jer jedino uz znatno veće potpore farme muznih krava mogu imati isplativiju proizvodnju. Inače, PZ Panonija beef je i proizvođačka organizacija, ali probleme udruživanja ostavljamo za neki drugi članak.

Prethodni članakDrača djeluje protuupalno i antiseptički
Sljedeći članakNajnovije preporuke za držanje kokoši nesilica i tovnih pilića
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.