Matičnjak je biljka koja može ostati na istome mjestu i do deset godina. Iz tog razloga nema mu mjesta u klasičnom plodoredu. Obradu treba započeti u jesen, oranjem na što veću dubinu. Kako se najčešće sadi u jesen, potrebno je sve operacije, uključivši i ravnanje površine, obaviti najkasnije do kraja listopada.

Pri pripremi tla treba voditi računa da dubina rahlog sloja bude 10-12 cm. Matičnjak se može uzgojiti izravnom sjetvom ili sadnjom rasada. Izravna se sjetva obavlja rano u proljeće tijekom ožujka na međuredni razmak 50 cm (80-90 klijavih zrna po dužnom metru). Za jedan hektar potrebno je 8-10 kg sjemena. Najčešće se sadi tijekom listopada, strojevima za sadnju na međuredni razmak 50 cm i razmak u redu 20-25 cm, uz optimalan sklop 80 000 – 100 000 biljaka po hektaru.

Sadnja u proljeće poskupljuje proizvodnju

Ako postoji mogućnost natapanja, saditi se može i u proljeće, ali se tada rasad mora proizvesti u toplim lijehama što poskupljuje proizvodnju. Najbolji se prinosi postižu na površinama koje su prethodne godine bile gnojene stajskim gnojem. U predsjetvenoj pripremi tla treba primijeniti 70-100 kg/ha fosfora, 180-200 kg/ha kalija i 160-180 kg/ha dušika. Od mineralnih se gnojiva može primijeniti 400-600 kg/ha NPK gnojiva s povećanim sadržajem kalija.

Matičnjak se razmnožava dijeljenjem starijih busena i presadnicama. Međuredno kultiviranje i okopavanje treba obaviti barem dva do tri puta godišnje. Prvo se okopavanje obavlja čim se pojave prvi korovi ili pokorica, a drugo 15-20 dana nakon prvog. Sljedeća se okopavanja obavljaju prema potrebi. Zadnje okopavanje treba obaviti neposredno prije berbe.

Budući da se matičnjak uzgaja zbog proizvodnje nadzemnog dijela biljke, treba ga neposredno prije prvog okopavanja prihraniti dušikom. To se čini s 150-200 kg/ha dušičnog gnojiva. Drugo prihranjivanje dušikom s istom količinom gnojiva obavlja se nakon prve žetve. Starije nasade treba u jesen ili u rano proljeće pognojiti s 300-400 kg/ha NPK mineralnog ili organskog gnojiva i okopati.

Kad kositi matičnjak?

Matičnjak se kosi najmanje dva puta godišnje, prije cvatnje i po suhom vremenu. Biljke se kose na visini 5-10 cm iznad zemlje čime se potiče razvoj izdanaka za sljedeću košnju.

U prvoj godini uzgoja prinos suhog lista je 600-800 kg/ha, a druge i sljedećih godina 2000-3000 kg/ha. Prinos nadzemnog dijela biljke u prvoj godini uzgoja je 1000-2000 kg/ha, a sljedećih godina 4000-6000 kg/ha.

Matičnjak se može sušiti prirodno, u zaštićenom prozračnom prostoru ili sušarama. Suho lišće mora biti zelene boje, bez primjesa, uglavnom mirisa na limun i ne smije biti usitnjeno. Čuva se u papirnatim vrećama na hladnom suhom i prozračnom mjestu.

Pročitajte još:

Uzgoj ljekovitog bilja u Hrvatskoj – isplativ!

Kamilica – uspješno se uzgaja na svim tlima!

Kako i kada posaditi mažuran?

Kako uzgojiti miloduh?

Timijan – odličan za sušna područja